Vuk Radojević primio predsednike zadružnih saveza zemalja u regionu

Vuk Radojević primio predsednike zadružnih saveza zemalja u regionu

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, primio je u Pokrajinskoj vladi predsednike zadružnih saveza iz Vojvodine, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Republike Srpske.

Sagovornici su istakli da je susret u Pokrajinskoj vladi, uoči 85. Međunarodnog sajma poljoprivrede, izuzetna prilika za razgovor o unapređenju regionalne saradnje u zadružnom sektoru, i razmenu iskustava o načinu funkcionisanja zadružnih saveza i zadruga u regionu, kao i primeni standarda EU u ovoj oblasti.

Resorni sekretar Radojević je ukazao da je ovo dobra prilika da čujemo i iskustva onih zemalja u zadružnom sektoru, koje se nalaze u Evropskoj uniji, te mogućnost da zajednički dođemo do zaključaka o prednostima, ali i slabostima saradnje koju smo ostvarili u prethodnom periodu.

Radojević je posebno naglasio da ono čime se treba rukovoditi u ovoj oblasti, jeste i iskustvo drugih, koje treba da prilagodimo nama jer je zadrugarstvo, kako je rekao, jedini način organizovanja malih i srednjih proizvođača za njihov opstanak na tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

„Verujem da je zadatak svih nas, s jedne strane države, a sa druge strane samih poljoprivrednika, zadružnih saveza Vojvodine i Srbije, da zajednički promovišemo ideju zadrugarstva, da intenzivno radimo na tome. Isto onako, kako smo to i učinili prošle godine, i prepoznali ih kao ravnopravne korisnike bespovratnih finansijskih sredstava, jer smo želeli da budu ravnopravni akteri sa svim ostalim poljoprivrednim proizvođačima“, podsetio je Radojević istakavši da će se sa ovom podrškom nastaviti, jer država veruje u ovaj model udruživanja.

Peter Vrisk, predsednik Zadružnog saveza Slovenije je u ime svojih kolega, izneo zajednički stav o tome da je saradnja sa Zadružnim savezom Vojvodine i Srbije, koja ima dug staž, značajan doprinos ukupnoj međuzadružnoj saradnji u regionu.

On je istakao da je današnji sastanak prvenstveno značajan s aspekta razmene iskustva na planu revitalizacije zadrugarstva, gde je Srbija postigla značajne uspehe.

„Odraz dobre regionalne saradnje zadružnih saveza ogleda se i u činjenici da je Srbija uspela doneti afirmativni zakon o zadrugama. Slovenija je članica Evropske unije i spremni smo da iskustva koje imamo na tom planu podelimo sa vama“, istakao je Vrisk.

Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine istakao je da su susreti poput ovog dobra prilika da sagledamo mesto koje naša pokrajina ima u sektoru zadrugarstva u odnosu na okruženje.

Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *