Za 1.000 mesta 8.902 prijavljena kandidata

Za 1.000 mesta 8.902 prijavljena kandidata

Ministarstvo državne uprave pozvalo je sve zainteresovane za izvođenje obuke u okviru projekta za prekvalifikaciju u IT sektoru da se prijave na javni poziv.

Na konkurs, koji je otvoren do 21. marta, mogu se prijaviti nevladine organizacije, instituti, klasteri, obrazovne institucije i preduzeća. Svi prijavljeni biće rangirani na osnovu iskustva u neformalnim i formalnim obukama, metodologije koja osigurava zapošljivost u predviđenom roku, stručnosti lica koja će voditi obuku i posedovanja odgovarajuće infrastrukture za održavanje obuka.

Da bi se osiguralo da program ne bude monopolizovan, svaki pružalac obuka će moći da licitira s maksimalno 25 mesta ili za ukupne budžetske troškove podrške od 40.000 evra, bez obzira na broj obučenih polaznika. Pri odabiru izvođača posebno će se obratiti pažnja na to da pružaoci obuke budu iz svih regiona Srbije da bi se osiguralo da učenici imaju iste šanse da dobiju obuku bez obzira na to odakle dolaze.

Valja podsetiti na to da je na konkurs Ministarstva državne uprave za kurs za prekvalifikacije u IT sektoru stiglo čak 8.902 prijave, a najviše kandidata je između 25 i 35 godina starosti i ima završenu srednju školu, a trećinu čine žene. Konkurs je bio otvoren dve nedelje, a samo u prvih 48 sati prijavilo se 965 kandidata. Najveći broj prijavljenih kandidata trenutno nije u radnom odnosu – 67 odsto, dok preostalih 33 odsto ima radno mesto. Među prijavljenim najviše ima srednju stručnu spremu – 46 odsto, dok 25 odsto pohađa neki studijski program, a 27 odsto ima završene osnovne studije. Kandidati koji imaju završen master predstavljaju 15 odsto prijavljenih, dok oni koji imaju višu školu čine 13 odsto. Među prijavljenim ima i onih koji poseduju doktorat.

Projekat prekvalifikacije biće realizovan u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Cilj projekta prekvalifikacije u IT sektoru je povećanje broja IT juniora na tržištu da bi se nadomestili nedostajući kadrovi. Projekat je zasnovan na rezultatima istraživanja koje su zajedno u januaru ove godine sproveli Ministarstvo državne uprave i „Infostud” i u kojem je učestovalo 118 IT kompanija. Prva, pilot-faza, podrazumeva obuku za 100 odabranih kandidata, a glavna faza – obuku za dodatnih 900. Ukoliko pilot-faza bude ocenjena kao uspešna, druga će biti organizovana krajem godine. Kriterijum za merenje uspešnosti je brzina zapošljavanja u IT industriji nakon zavšenog kursa.

Selekcija kandidata obaviće se u dva kruga. Svi prijavljeni kandidati imaće priliku da učestvuju u prvom krugu selekcije, koji podrazumeva polaganje onlajn testa koji meri sposobnost i potencijal za rad u IT sektoru. Kandidati će potom biti rangirani na osnovu postignutih rezultata, a oni koji se nađu na toj rang-listi biće pozvani u drugi krug selekcije, koji podrazumeva dodatna testiranja sposobnosti i sklonosti, a održaće se u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. S kandidatima koji ne budu odabrani za učešće u pilot-fazi projekta biće ponovo kontaktirano radi učešća u testiranju za glavnu fazu projekta.
Program obuke počinje u aprilu i trajaće između dva i četiri meseca. Škole koje će obučavati biće poznate krajem ovog meseca.

Lj. Malešević

Kompanije zapošljavaju 980 junior-programera
Kandidati koji uđu u prvu fazu projekta obuku plaćaju 100 evra, a država ih stipendira s najviše 1.500. Testiranje kandidata počinje krajem ovog meseca. Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić ističe da su ankete pokazale da na taj način može doći do posla oko 1.000 kandidata. Istakla je da kompanije koje su učestovale u anketi nameravaju da do kraja ove godine zaposle 980 junior-programera, a 75 kompanija je odmah zainteresovano da primi programere na plaćenu praksu. Trideset odsto novca namenjenog za pomenutu obuku država će uplatiti tek kada se kandidati zaposle na najmanje tri meseca, s platom koja nije manja od 40.000 dinara.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *