Za 15 meseci 20 odsto više registrovanih preduzeća

Za 15 meseci 20 odsto više registrovanih preduzeća

Po rezultatima ankete USAID-a o stavovima privrednih subjekata o stanju poslovnog okruženja, inspekcija u Srbiji najviše je napredovala. To je potvrdio i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, objašnjavajući da je privreda najbolje ocenila promene u inspekcijskom nadzoru i postupanju penzionera.

Predsednik za koordinaciju inspekcijskog nadzora Željko Ožegović objašnjava za „Dnevnik” da je Zakon o inspekcijskom nadzoru, koji je usvojen u aprilu prošle godine, važan reformski zakon na koji se dugo čekalo i koji je u potpunosti usklađen s međunarodnim normama i standardima u toj oblasti.

– Taj zakon je značajno doprineo promeni odnosa između države i privrede, popunio pravne praznine u oblasti inspekcijskog nadzora, doneo je niz novih rešenja, uveo mogućnost efikasnost postupanja prema neregistrovanim subjektima i postao ključna poluga za borbu protiv sive ekonomije – naglašava Ožegović.

Po njegovim rečima, nešto više od godinu od početka primene Zakona o inspekcijskom nadzoru, prema neregistrovanim subjektima postignuti su, uprkos ograničenim resursima i brojnim problemima, značajni rezultati koje priznaju i sami privrednici u Srbiji. Od jedne od najslabije ocenjenih oblasti u ranijim anketama, ističe Ožegović, za nešto više od godinu inspekcijski nadzor stigao je do veoma respektabilnih i merljivih rezultata.

– Podatke o novoregistrovanim i ođavljenim preduzetnicima pratimo i dobijamo od Agencije za privredne registre na mesečnom nivou i oni pokazuju da je broj novoregistrovanih preduzetnika od početka primene Zakona prema neregistrovanim subjektima, a to je 15 meseci, porastao 19,4 odsto u odnosu na isti period pre tog zakonskog propisa – naglašava Ožegović. – Istovremeno, došlo je do smanjenja broja ođavljenih privrednih subjekata od 14,7 odsto. Ne treba zaboraviti da su u pojedinim mesecima, kao što je avgust prošle godine i maj ove, povećanja novoregistrovanih privrednih subjekata bila čak 72 odsto.

– Povećan broj prijavljenih subjekata uz istovremeno smanjenje ođavljenih jasan jepokazatelj da je povećan prelazak privrednih subjekata iz sive zone u legalnu, što i jeste bio jedan od glavnih ciljeva donošenja tog zakona – kaže Ožegović. – Svesni smo toga da je još mnogo posla pred nama. Potrebno je nastaviti doslednu primenu zakona, usaglasiti 170 sektorskih zakona sa Zakonom o inspekcijskim nadzoru, intenzivirati rad novoformiranih stručnih radnih grupa i timova, uspostaviti bolju koordinaciju inspekcija sa sudovima i policijom i uvesti jedinstveni informacioni sistem eInspektor, za koji je nedavno raspisana javna nabavka. Zakon o inspekcijskom nadzoru je inspekcijama i inspektorima dodelio i savetodavnu ulogu zbog potrebe menjanja odnosa države i privrede, i zbog toga nam je potreban i dalje dijalog i saradnja s privredom.

Uskoro i e-Inspektor

Uvođenje informacionog sistema e-Inspektor, za koji je nedavno raspisana javna nabavka, po Ožegovićevom objašnjenju, ključna je stvar za uspešan nastavak celog procesa i nastavak dobrih rezultata jer taj sistem treba da omogući bolju razmenu podataka između inspekcijskih službi, njihovu bolju koordinaciju, bolje planiranje rada službi, efikasnije korišćenje resursa, planiranja i procene rizika.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *