Za dame ima mesta u biznisu

Za dame ima mesta u biznisu

Privredna komora Srbije realizuje niz aktivnosti za jačanje ženskog preduzetništva. Nudi im se pomoć pri izradi biznis planova, vodič za osnivanje firme, BIS servis (Biznis info servis PKS…).

Ideja Godine preduzetništva 2016. koju je proglasila Vlada Srbije, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Privrednom komorom Srbije kao partnerima, pokazala se kao odličan projekat koji podstiče afirmaciju preduzetništva u Srbiji, sa akcentom na žensko preduzetništvo, navodi Branislava Simanić, direktor sektora preduzetništva PKS.

Osnovni cilj Godine preduzetništva je podsticanje privatne inicijative, razvoj preduzetničkog duha i konkurentne privrede.

– Trenutno aktivan program za preduzetnike i preduzetnice koji žele da započnu posao je program Razvojne agencije Srbije “Kreiraj život” – start ap program – objašnjava Simanić. – Vlada Srbije duboko veruje da ekonomija zemlje mora da se razvija tako da u fokusu budu preduzetnici i gotovo da ne postoji brend koji nekad u prošlosti nije krenuo od preduzetništva i inicijative, od “Koka-Kole”, “Mekdonaldsa”, ali i domaće firme poput “Nektara”, “Marba”. Naš osnovni zadatak i cilj u narednom periodu biće podsticanje privatne inicijative, razvoj preduzetničkog duha i konkurentne privrede.

PKS u narednom periodu planira da radi na jačanju položaja žena preduzetnica u Srbiji.

– Plan je da jačamo i promovišemo žensko preduzetništvo i poslovno udruživanje žena, zatim da aktivno pratimo rad Vlade na razvijanju mera podrške ženskom preduzetništvu, kao i da koristimo sve raspoložive resurse za jačanje preduzetništva žena u Srbiji – navodi Simanićeva.

Ona ističe da PKS snažno podržava preduzetništvo u našoj zemlji i da je već pokrenut ceo niz usluga koje predstavljaju snažnu podršku poslovanju preduzetnika u Srbiji, a samim tim i žena preduzetnica.

– Neke od tih usluga su elektronske usluge PKS, poput uverenja, potvrda, carinskih tarifa. Dovoljno je samo jednim klikom da se poruče ova dokumenta, čime se značajno štedi ne samo novac već i vreme preduzetnicima. Detaljnije informacije dostupne su na internet stranici  www.usluge.pks.rs – navodi direktorka Sektora preduzetništva u PKS. – Tu su i ostale usluge: pomoć pri izradi biznis planova, vodič za osnivanje firme, BIS servis (biznis info servis Privredne komore Srbije), informacije o CE znaku (evropski znak bezbednosti). Obezbeđene su i usluge B2B portala za direktnu prodaju, provera boniteta inostrane firme, pomoć pri izlasku na strana tržišta, pomoć pri organizovanju sajmova…

Branislava Simanić ističe da je, kada je reč o preduzetnicima u Srbiji, veoma važno da, shodno zakonu, oni svoj rad organizuju putem opštih udruženja preduzetnika koja su kolektivni članovi PKS.

– Prema novom Zakonu o privrednim komorama, PKS vodi Registar OUP i pozivamo sve preduzetnice da se priključe i aktivno učestvuju u radu nekog od ovih udruženja – kaže Simanićeva.

Kako započeti

Koliko tačno ima žena preduzetnica u Srbiji nije izbrojano. Sagovornica “Preduzetnika” podseća da u našoj zemlji ne postoji rodno osetljivo praćenje preduzetnika, te da u zvaničnom registru APR postoji samo podatak o ukupnom broju preduzetnika, ali ne po polovima.

– Ipak, poznato je da se žene preduzetnice najčešće bave delatnošću usluga – navodi Branislava Simanić. – Kada je reč o problemima sa kojim se susreću žene koje žele da započnu sopstveni posao, to je najčešće nedostatak finansijskih sredstava kao početnog kapitala, a vrlo često problem im predstavlja neposedovanje nekretnina na njihovo ime.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *