ZA DVANAEST OPŠTINA 371 MILION DINARA

ZA DVANAEST OPŠTINA 371 MILION DINARA

Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine dodelila je 371 milion za finansiranje i sufinansiranje projekata saobraćajne infrastrukture, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, komunalne hidrotehnike (vodovod, kanalizacija), kulture i osnovnog obrazovanja.

Na javnom konkursu Uprave prošlo je 15 projekta iz 12 opština. Za poboljšanje saobraćajne infrastrukture dodeljeno je 173.587.586,03 dinara, komunalnu hidrotehniku 126.256.171,40, oblast lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja 27.455. 725,46, osnovno obrazovanje i vaspitanje 32.928.135,40, a za kulturu 11.000.000. Direktor Uprave za kapitalna ulaganja Nedeljko Kovačević je izjavio da je novac ušteđen u pokrajinskom budžetu i raskidom ugovora za projekte za koje su znali da neće biti realizovani.

– Prošlo je četiri meseca od stupanja na dužnost pokrajinske administracije i mi smo svoje reči počeli da sprovodimo u delo – kazao je Kovačević. – To se ogleda u efikasnosti rada Pokrajinske vlade i Uprave za kapitalna ulaganja jer smo uštedama u pokrajinskom buyetu, kao i raskidom ugovora u Upravi za kapitalna ulaganja za projekte za koje smo sigurno znali da neće biti realizovani, uštedeli novac i raspisali konkurs za njegovu dodelu.

On je izrazio posebno zadovoljstvo zbog projekta novosadske Osnovne škole „Vasa Stajić”, koja će zahvaljujući dodeljenom novcu biti dograđena jer su joj kapaciteti zbog povećanog broja učenika nedovoljni.– Ima više dece i mislim da smo ovde svi najsrećniji zbog toga – naveo je Kovačević.
On je najavio i nove javne konkurse u januaru, pozivajući predstavnike lokalnih samouprava da pripreme projekte i da sugestijama pomognu rad Uprave jer, kako je naglasio, razvoj Vojvodine im je zajednički cilj.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je podsetio na strategiju svoje administracije, koja je preuzela trajnu obavezu da se pojačano interesuje za razvoj manje razvijenih opština, što je bio i jedan od zaključaka na zajedničkoj sednici Vlade Srbije i Pokrajinske vlade.
– Iz samih ugovora opština koje će dobiti odgovarajući novac vidi se da pet ili šest opština spada u red manje razvijenih na teritoriji AP Vojvodine – kazao je Mirović. – Ima 18 opština koje spadaju u treću, čak četvrtu grupu po stepenu razvijenosti. Te opštine će i ubuduće biti predmet našeg pojačanog interesovanja, to je naša trajna obaveza, i to je bio deo zaključaka na zajedničkom sastanku Vlade Srbije i Pokrajinske vlade.

Mirović se zahvalio svima što su projekte pripremili za veoma kratko vreme, i najavio da će Pokrajinska vlada već naredne nedelje imati dodelu novca za zdravstvenu zaštitu po dva konkursa. Jedan je raspisao Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, drugi Uprava za kapitalna ulaganja.
– Videćete da će značajna svota biti ulagana u zdarvstvo. Govorili smo da je zdravstvo prioritet, prema tome, poštujemo ono što smo kao plan zacrtali i ono što smo utvrdili kao prioritet – istakao je on.

Mirović je obavestio predstavnike lokalnih samouprava da je Pokrajinska vlada u okviru Uprave za kapitalna ulaganja dodatno pojačala nadzor projekata u fazi realizacije, i naložio je svima kojima je novac dodeljen za sufinansiranje da budu veoma aktivni i da poštuju rokove da bi se projekti završili 2017. godine i prešlo na nove. On je rekao da će već na proleće biti gradilišta u Vojvodini, koja će pratiti i obilaziti:
– Ništa ne sme da se ispreči na realizaciji tih projekata jer bismo to smatrali zajedničkim neuspehom – podvukao je Mirović.

Nakon dodela ugovora, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao novinarima da uređenje kampusa Univerziteta u Novom Sadu, za čiju je realizaciju Pokrajinska vlada dala 43.229.903,27 dinara, koliko će dati i Grad Novi Sad, jeste prvi konkretan projekat u čiju realizaciju se kreće nepun mesec od potpisivanja protokola o saradnji između Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada. Realizacija tog projekta, rekao je Vučević, bila je predlog i želja novosadskog univerziteta.

– Po nekim procenama i informacijama koje su nam dostavljene iz Univerziteta, u Kampus nije ulagano 30 godina – rekao je Vučević. Zavod za izgradnju grada je već pokrenuo javnu nabavku, imaćemo za studente, i ne samo za njih nego i za profesore i sve zaposlene, jedan moderan i opremljen kampus. To je nešto što je bitno i svakako je to slika Novog Sada i kao univerzitetskog centra ovog dela Srbije i Vojvodine s više od 60.000 studenata.

On je naveo i da Grad već ima dogovorenu dinamiku za dalje projekte s Pokrajinom i u toku sledeće nedelje njega i Mirovića očekuje sastanak s v. d. direktora JP „Putevi Srbije” Zoranom Drobnjakom o investiciji koja će biti relaizovana zajedno s Republikom Srbije. Radi se o Sentandrejskom putu i mostu na jednom od najopterećenijih pravaca za ulaz u Novi Sad, koji po kapacitetima ne može da zadovolji postojeća opterećenja.

– Zaista mislim da ćemo u naredne četiri godine imati velike projekte na teritoriji Novog Sada koji će izmeniti konfiguraciju grada. Jedna od bitnih stvari, koja danas nije tema, je da s Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine uveliko pripremamo izradu tehničke dokumentacije za regionalnu deponiju, jedan od gorućih velikih problema za grad Novi Sad. Imamo apsolutnu podršku Pokrajinskog sekretarijata i odličnu saradnju s Republičkim ministarstvom poljoprivrede – istakao je Vučević.

I direktorka novosadske Osnovne škole „Vasa Stajić” Jasmina Pastonjicki je izrazila veliko zadovoljstvo zbog potpisanog ugovora o dodeljivanju 32.928.135,40 dinara, što će biti utrošeno za dogradnju dva sprata nad delom školske zgrade.
– Time dobijamo neophodne učionice, nastava će se izmestiti iz nekih prostorija i dobiće se prostor za otvaranja još nekih odeljenja, pošto imamo imamo maksimalan broj učenika, tako da ćemo moći da organizujemo nastavu u kvalitetnijim uslovima – rekla je ona novinarima.

Eržebet Marjanov

 

Adaptacija Mihizove rodne kuće

Na javnom kunkursu Uprave za kapitalna ulaganja u oblasti kulture dodeljeno je 11 miliona dinara opštini Irig za rekonstrukciju i adaptaciju rodne kuće Borislava Mihajlovića Mihiza u tom mestu, a u oblasti obrazovanja i vaspitanja novac je dobila gorepomenuta Osnovna škola „Vasa Stajić”.

Lokalni i regionalni ekonomski razvoj

U oblasti lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja novac je dodeljen opštini Kovin – 11.691.401,26 dinara za sanaciju saobraćajnice u bloku 11b u Industrijskoj zoni, opštini Kula osam miliona dinara za javnu rasvetu saobraćajnice i Beloj Crkvi za izgradnju kolovoza saobraćajne infrastrukture u Industrijskoj zoni „Bela Crkva” 7.764.324,20 dinara.

Šest projekata saobraćajne infrastrukture

Iz oblasti saobraćajne infrastrukture potpisano je šest ugovora, ukupne vrednosti više od 173 miliona dinara. Novac – 49.843.233 dinara –dodeljen je opštini Irig za sanaciju lokalnog puta na Fruškoj gori od državnog puta 1b reda broj 21 do skretanja prema hotelu „Norcev”, a Gradu Novom Sadu za uređenje Kampusa Novosadskog univerziteta 43.229.903,27 dinara. Opština Odžaci je dobila 33.938.260 dinara za sanaciju i rekonstrukciju kolovoza na lokalnom putu Bački Gračac – Kruščić, Stara Pazova 26.551.621,51 dinar za pojačano održavanje raskrsnice državnog puta 2a reda broj 100 (stara oznaka M-22.1) i lokalnog puta Vojka – Stari Banovci kod bazena u Staroj Pazovi. Opština Temerin je dobila 5.874.717,10 dinara za put ka groblju u Bačkom Jarku, a opština Senta 14.149.851,15 dinar za rekonstrukciju i sanaciju prilazne saobraćajnice sportskoj hali u Senti.

Za vodovod i kanalizaciju 126 miliona

U oblasti komunalne hidrotehnike potpisan je ugovor za sufinansiranje četiri projekta, s oko 126 miliona dinara. Novac su dobili opština Vrbas za glavni projekat tri etape izgradnje kanalizacije u Bačkom Dobrom Polju, Zmajevu, Ravnom Selu i Vrbasu. Opštini Šid je dodeljeno za izgradnju vodovodne mreže u mestu Sot 18.733.491 dinara, Novom Kneževcu 30.000.000 dinara za prikupljenje i odvođenje otpadnih voda, a opštini Kovin za izgradnju kišne kanalizacije u Kovinu 27.522.680,40 dinara.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *