Za inovativne projekte po 300.000 evra

Za inovativne projekte po 300.000 evra

Vlasnici malih i srednjih preduzeća odazvali su se pozivu Fonda za inovacionu delatnost Srbije i Regionalne agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća „Alma Mons”, željni da čuju kako se kao privatnici mogu povezati s naučnoistraživačkim organizacijama radi zajedničkih inovativnih projekata.
Preduzetnicima je predstavljen Program saradnje nauke i privrede, u sklopu kojeg se dodeljuje novac – 300.000 evra po projektu – koji finansira Evropska unija.
Po rečima direktora Fonda za inovacionu delatnost Ivana Rakonjca, Program saradnje nauke i privrede sprovodi Fond, koji finansira EU s 2,4 miliona evra i Republika Srbija s milion evra.
– Za novac mogu konkurisati konzorcijumi od najviše pet članova, sastavljenih od najmanje jednog privatnog malog, mikro ili srednjeg preduzeća u Srbiji, s godišnjim prihodom od najmanje 200.000 evra, i jedne javno naučnoistraživačke organizacije, takođe registrovane u Srbiji – naveo je Rakonjac.
– Saradnja privrede i naučnoistraživačkih delatnosti predstavlja zamajac privrede i može značajno unaprediti Srbiju u tehničko-tehnološkom razvoju – kazao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković. – Sektetarijat za privredu, iako je u proteklom vremenu uočio važnost spone nauke i privrede, nije imao mere da se projekti ostvare. Novac koji sada Pokrajina ima nije dovoljan za veće projekte, ali ćemo u narednom budžetu planirati više. Formiraćemo savet za razvoj konkuretnosti, koji će kreirati mere za podsticaje namenjene klaster organizacijama, poslovnim inkubatorima i za inovacione delatnosti.
Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević skrenuo je pažnju na to da je Grad Novi Sad prilikom izrade Strategije privrednog i ekonomskog razvoja uključio i predstavnike Univerziteta, koji učestvuju i u radu Privrednog saveta, Saveta za zapošljavanje i Saveta za mala i srednja preduzeća.
– Saradnja nauke i privrede je značajna za opšti razvoj društva, pre svega zbog poboljšanja konkuretnosti privrede – naveo je Radojević. – Ovaj program je korak ka dugoročnoj i strateškoj saradnji privrede i nauke. Do sada smo se u praksi susretali s pojednačnim slučajevima kratkog trajanja.
Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *