Za nova radna mesta 2,8 milijardi dinara

Za nova radna mesta 2,8 milijardi dinara

Kako unaprediti poslovni ambijent i doprineti povećanju broja preduzetnika, koji će opstati na tržištu razgovaralo se na Međunarodnoj konferenciji o porodičnom preduzetništvu Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Na ovom skupu ukazano je da je preduzetnicima potreban bolji poslovni ambijent, smanjenje birokoratije, unapređenje infrastrukture, lakši pristup finansijama, kao i reforma obrazovanja. Istaknuto je i da bi države trebalo da osmisle nove mere koje bi pomogle mladim ljudima na početku poslovanja, među kojima su i smanjenje kaznene politike za početnike i smanjenje poreza i doprinosa.

Po rečima direktora Nacionalne službe za zapoljavanje Zorana Martinovića preduzetnici očekuju smanjenje sive ekonomije, rasterećenje poreskih nameta, ali i kvalitetnu radnu snagu. Zbog toga je, ukazao je Martinović, potrebno ojačati veze između obrazovanja i privrede, kao i koncept dualnog obrazovanja.

– Naredne godine za programe zapošljavanja predviđeno je 2,8 milijardi dinara, od kojih 250 miliona dinara za osobe sa invaliditetom – rekao je Martinović. -Očekujemo i da se veliki broj lokalnih samouprava uključi u sufinansiranje i da se tako obezbedi 700 miliona dinara, što nam omogućava da samo u finansijske programe uključimo preko 25.000 ljudi –  rekao je Martinović.

On je istakao da je neophodno i da se unapredi saradnja sa poslodavcima kako bi se održala postojeća radna mesta i stvorila nova, time što će se obezbediti podsticaj i iz drugih izvora.

– Sigurno je da će ih biti iz Ministrstva privrede, Razvojne agencije Srbije, da će Fond za razvoj imati povoljne kreditne aranžmane, a to zaista može biti nešto što će omogućiti progresivan ekonomski razvoj – rekao je Martinović.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *