Za oko šest godina biće rešeni loši krediti

Za oko šest godina biće rešeni loši krediti

Vladimir Petrović, direktor odeljenja za makroprudencijalnu superviziju u Narodnoj banci Srbije (NBS), ukazao je danas da su mere centralne banke počele da deluju i daju rezultate, te da se rešenje problema loših kredita može očekivati za nešto više od šest godina.

On je, na konferenciji za štampu, podsetio da je pre tri godine doneta strategija za loše kredite, kao i dva akciona plana, da je je akcioni plan koji se tiče NBS u potpunosti ispunjen.

Efekti te potpune primene, prema njegovim rečima nisu u ovom trenutku toliko vidljivi, već se vidljivost očekuje u budućnosti. Petrović je istakao da je od kraja avgusta prošle do kraja maja ove godine broj loših kredita smanjen za dva procentna poena, što je, kako ocenjuje, veliki iznos.

Trenutni udeo loših kredita je oko 20 odsto, a može se, prema računici uz uzimanja u obzir efekata mera, problem loših kredita bi mogao biti potpuno rešen za nestso više od šest godina. Viceguverner NBS Dijana Dragutinović dodala je da su loši krediti u bankarskom sektoru, isto ono što je u tekstilnoj industriji škart, što se ne može u potpunosti ukloniti.

„Nikada nije moguće da nemate loše kredite, to jest ne može njihov broj biti sveden na nulu, ali je odlično kada se kreće udeo na oko pet odsto“, objasnila je ona. Petrović je ukazao da je prošle godine bilo vidljivo značajno smanjenje loših kredita u oblasti privrede, i da je iznos na 33 milijardi dinara.

Taj trend, kako ističe, se nastavlja i u ovoj godini.

Izvor: Dnevnik/Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *