Za rizične projekte nema novca

Za rizične projekte nema novca

Najveći problem srpskih mladih inovativnih preduzetnika manjak kapitala za njihove poslove. Banke ne daju kredite početnicima u visokim tehnologijama.
Najveći problem mladih inovativnih startap kompanija u Srbiji je kako da dođu do kapitala, a žale se i na poreski tretman u prvim mesecima poslovanja. Ovo su neki od zaključaka 27. oktobra 2016. godine održane konferencije „Startap eko-sistem Srbije“, centralnog događaja ovogodišnje Nedelje preduzetništva.
Srbija još nema zakon o venčur kapitalu, a fondovi visokog rizika glavni su izvor finansiranja mladih inovativnih kompanija. Banke traže ozbiljne garancije, tako da im mladi preduzetnici iz oblasti visokih tehnologija nisu klijenti.
– Mi se u Srbiji oslanjamo na novac koji obezbeđuje država, ali su ta sredstva ograničena – kaže Nikola Nešković, predsednik Privrednog foruma mladih. – Pošto zakonski nije regulisano osnivanje venčur fondova, u Srbiji ih nema registrovanih. Nekoliko stranih finansira neke naše uspešne startape. Problem je i poresko opterećenja na samom početku poslovanja. Mi smatramo da prvih šest mesece ne treba da plaćamo namete. Tako je u većini zemlja. Srbija, inače, u nekim drugim segementima pruža dobre uslove poslovanja.
Strateško opredeljene Srbije je razvoj preduzetništva. U našoj zemlji svaki peti mladi čovek je neaktivan – niti radi, niti se školuje.
Skoro polovina naših građana mašta o preduzetništvu, ali samo osam odsto njih, prema podacima Svetske banke, želi i da se angažuje na pokretanju posla.
– Tokom Godine preduzetništva odvojilo smo 100 miliona dinara za projekte omladinskih startapa – istako je Željko Sertić, v. d. predsednika Razvojne agencije Srbije. – Već 80 miliona dinara je podeljeno.
Primer „Nokije“
Finska je jedna od zemalja koja godinama izdvaja ozbiljan novac za istraživanja i razvoj. U ove namene ide tri odsto njihovog bruto domaćeg proizvoda.
– Ranije smo se hvalili da smo zemlja hiljadu jezera. To je prošlost. Sada smo zemlja hiljadu startapa – rekao je juče Perti Ikonen iz Ambasade Finske. – „Samsung“ sada svake godine „Nokiji“ plaća 350 miliona evra na ime patenata koje koristi.
Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *