Za unapredjenje poljoprivrede na raspolaganju 175 miliona evra iz EU fondova

Za unapredjenje poljoprivrede na raspolaganju 175 miliona evra iz EU fondova

Srbiji je za unapredjenje poljoprivrede na raspolaganju 175 miliona evra iz pretpristupnih fondova Evropske unije do 2020. godine, izjavila je u petak u Čačku ministarka Snežana Bogosavljević Bošković.

O podršci EU ruralnom razvoju Srbije, Bogosavljević je, kako je saopšteno, govorila na 20. Savetovanju o biotehnologiji, sa medjunarodnim učešćem, na Agronomskom fakultetu u Čačku.

Program EU za ruralni razvoj u Srbiji, koji je Evropska komisija usvojila krajem januara 2015. namenjen je dostizanju standarda EU i povećanju konkuretnosti srpskih poljoprivrednih proizvodjača.

„Ministarstvo poljoprivrede je u ovom mandatu dobilo ogromnu odgovornost i obavezu da pronadje rešenja za nacionalne probleme u oblasti poljoprivrede, ruralnog razvoja i zaštite životne sredine, u uslovima kada sprovodimo mere štednje koje treba da doprinesu uspešnom ekonomskom oporavku Srbije“, kazala je Bogosavljević.

Ona je dodala da je neophodno uspešno obaviti i pregovore o pristupanju EU, podsećajući da oblast poljoprivrede i životne sredine čini 70 odsto pregovarackog procesa.

Bogosavljević Bošković rekal je i da ima razumevanja za probleme uzgajivača svinja i proizvodjače mleka i istakla da je postignut dogovor o interventnom otkupu viška utovljenih svinja i zaliha mleka u prahu.

„U razgovoru sa uzgajivačima svinja, predstavnicima klaničarske industrije i drugih minstarstava, u Vladi Srbije je dogovoreno da Ministarstvo poljoprivrede interventno otkupi višak utovljenih svinja, naturalnom razmenom koja podrazumeva zamenu za merkantilni kukuruz iz republičke Direkcije za robne rezerve“, rekla je ministarka novinarima u Čačku.

Dodala je da je veoma važno da Ministarstvo ima konkretne podatke kojima bi se Evropskoj komisiji dokazalo da se radi o prekomernom uvozu svinja i da su se uzgajivači obavezali da će dostaviti te podatke.

Izvor:Naslovi.net

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *