Zainteresovanost kompanije „Alibaba“ jedinstvena prilika za Srbiju

Zainteresovanost kompanije „Alibaba“ jedinstvena prilika za Srbiju

Zainteresovanost najveće kineske internet prodavnice “Alibaba“ za otvaranje logističkog centra u Srbiji je jedinstvena prilika za našu zemlju, kaže državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

„Ovo je jedinstvena prilika za Srbiju , ne samo da u saradnju sa najvećom internet kompanijom kao što je ‘Alibaba’ razvije jedan logistički distributivni centar u bude za ovaj deo Evrope glavna fokalna tačka, već da pored toga razvijemo i neke druge digitalne platforme“, rekla je Matić za RTS.

Ona je pojasnila da bi to mogle da budu digitalne platforme za elektronsku trgovinu, ali i za onlajn turizam, jer “Alibaba“ ima platformu i za onlajn turizam, što je malo poznato.

U Srbiji već nekoliko dana boravi Nacionalna komisija za reforme i razvoj Kine, a juče su sa predstavnicima Ministarstva trgovine, turizma i telekomuinikacija imali skup „Informatički put svile za informacionu povezanost“.

Matić kaže da je usaglašeno da se radi na četiri prioritetne oblasti – elektronska trgovina, logistika, razmena tržišnih informacija, onlajn turizam i pameti gradovi.

„Od ove četiri oblasti, Alibaba može da bude partner u tri, kako nekom javnom preduzeću, tako i privatnim kompanijama“, naglasila je ona.

Osim “Alibabe“ u Srbiji je u sredu, 27. septembra 2017 godine, bilo još jedanaest kineskih kompanija koje se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama koji su razgovarali sa srpskim privrednicima.

„Pre Srbije bili su u Češkoj i Mađarskoj gde su ispitivali tržište. Želeli da vide kakve uslove država daje, kroz povoljniju investicionu klimu“, naglasila je Matić.

Predstavnike kineske državne delegacije Nacionalne komisije zanimalo je da li železnička infrastruktura ide u pravcu razvoja, posebno dinamika izgradnje pruge Beograd- Budimpešta.

Sa predstavnicima kineske delegacije, kako je rekla, dogovoreno je da se formiraju četiri radne grupe, da se formira baza projekata, zatim da se formira međunarodna industrijska alijansa, pilot ekonomska zona, a Kinezi su već delegirali jedan grad, dok će u Srbiji to verovano partner biti Niš.

Matić je pojasnila da je kineska Nacionalna komisija za reformu i razvoj telo koje donosi sve strateške odluke kada je u pitanju ulaganje u bilo koju oblast, ali i da kooordiniraju radom svih ministarstva i podnose izveštaj premijeru.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *