Zakon se ne bavi prodajom zemlje strancima

Zakon se ne bavi prodajom zemlje strancima

 

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da se Nacrtom zakona o poljoprivrednom zemljištu ne predviđa prodaja zemlje strancima, već srpskom seljaku.
Bogosavljević Bošković je za RTS rekla da se zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je izazvao mnogo polemike u javnosti, ni na posredan, ni na neposredan način ne bavi prodajom zemlje strancima, već se bavi prodajom zemlje srpskom seljaku.
Prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, potpisanom 2008. godine, kako je rečeno, predviđena je mogućnost da se državna zemlja može prodati strancima od 1. septembra 2017. godine.

Prema rečima Bogosavljević Bošković, čine se značajni napori da se taj datum pomeri, a predstavnici Ministarstva će 23. novembra boraviti u Briselu i razgovaraće o tome da se taj rok prolongira.

Bogosavljević Bošković je istakla da se sada postavlja pitanje ko brine o prodaji zemljišta Srbije.
“Da li su ti isti oni koji su potpisali S SP 2008. i predvideli mogućnost prodaje zemljišta. Da li su to oni koji su pustili malog poljoprivrednika niz vodu”, upitala je ministarka poljoprivrede.

  Bogosavljević Bošković je podsetila da je pre početka privatizacije radilo 180 poljoproprivrednih kombinata, da su privatizovanjem svi uništeni, a 500.000 ljudi je ostalo bez posla.

“Poljoprivrednici su ostali na marginama društva. Sto dvadeset hiljada hektara ostalo je u rukama nekoliko pojedinaca. Ovaj zakon se ne bavi prodajom”, podsetila je ministarka poljoprivrede.

 Govoreći o predviđenoj mogućnosti da se prvenstvo zakupa da pravnim licima na 30 godina, Bogosavljević Bošković je kazala da se Ministarstvo vodilo time da se od 800.000 hektara obradivog zemljišta, koliko Srbija ima, izlicitira samo 250.000 hektara.

 “Polazeći od činjenice da se veliki deo zemlje ne obrađuje, predložili smo da se deo zemljišta, maksimalno 30 odsto ponudi velikim investitorima”, rekla je Bogosavljević Bošković.

“Vodili smo se bržim razvojem poljoprivrede, ali i time da mali poljoprivrednici imaju gde da plasiraju proizvode. Ova mera je u njihovom interesu”, dodala je Bogosavljević Bošković.

 

Izvor: RTS

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *