Zakoni zakočili investicije od četiri milijarde evra

Zakoni zakočili investicije od četiri milijarde evra

Svi u ovoj državi tvrde da su im nova radna mesta prioritet, ali i tamo gde imamo realne šanse, ne uradi se sve što se može i mora da bi zapošljavanja bilo. Rudarstvo i energetika predstavljaju  najperspektivnije sektore za privlačenje velikih investicija, imajući u vidu potvrđeno interesovanje potencijalnih ulagača, ali je neophodno da Vlada Srbije zaokruži regulatorni okvir u tim oblastima i usvoji novi zakon o rudarstvu i nedostajuće podzakonske akte za Zakon o energetici, ocenjeno je na radnom susretu članova i partnera NALED-a s ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem.

Procena NALED-a je da bi otvaranje samo pet novih rudnika dugoročno donelo investicije od četiri milijarde evra i otvaranje 1.000 direktnih i 3.500 indirektnih radnih mesta u sektoru u kojem su zarade 2,5 puta veće od republičkog proseka. Međutim, Zakon o rudarstvu menjan je tri puta u poslednjih osam godina i od 2013. se najavljuje donošenje novog.

Ministar Antić ocenio je najavljene investicije u sektor rudarstva kao realne, imajući u vidu interesovanje i istraživanja najvećih svetskih rudarskih kompanija. On je potvrdio da će novi zakon o rudarstvu biti donet u septembru, i istakao da će taj propis biti povoljan za investitore i unaprediti izdavanje dozvola, odnose ulagača s javnim preduzećima i proces eksproprijacije.

Kada je reč o obnovljivim izvorima energije, gde postoje projekti za ulaganje oko milijardu evra u izgradnju vetroparkova ali je za realizaciju neophodno donošenje ugovora o otkupu energije, ministar je najavio brzo usvajanje tog podzakonskog akta. Antić je tim povodom istakao da ugovor mora da predvidi izbalansirano rešenje i da rizike ne može preuzeti samo država.

Član Izvršnog odbora NALED-a i zamenik generalnog direktora kompanije „Millennium Team” Ivan Bošnjak izjavio je da bi veći deo investicija u rudarstvo i energetiku bio realizovan u najmanje razvijenim opštinama Srbije, zbog čega je NALED spreman da pomogne Ministarstvu u pripremi neophodne regulative i tako doprinese realizaciji ulaganja.

Kao pozitivne pomake u unapređenju regulatornog okvira Bošnjak je istakao donošenje pravilnika o ESCO ugovorima koji će omogućiti lokalnim samoupravama da kroz javno-privatna partnerstva i bez izdavajanja iz buyeta ili zaduživanja obezbede uštede u javnoj rasveti, grejanju, vodosnabdevanju i drugim uslugama. Bošnjak je apelovao na rešavanje problema sa sivom ekonomijom u rudarstvu, navodeći primer nelegalnog izvlačenja agregata iz korita reka.

Do tržišne cene struje za najmanje pet godina

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je na susretu s članovima i partnerima NALED-a da će se do tržišne cene električne energije u Srbiji doći za najmanje pet godina. Kako je podsetio, struja za građane je jeftinija 15 odsto u odnosu na Makedoniju, 20  u odnosu na BiH i Albaniju i dvostruko jeftinija nego u Hrvatskoj, dok je za industriju na nivou regiona.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *