Zamena semenske pšenice za merkantilnu

Zamena semenske pšenice za merkantilnu

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saglasilo se s predlogom da se obavi naturalna razmena semenske pšenice za merkantilnu iz roda 2016. i 2017. godine, saopšteno je  iz tog ministarstva. Cilj predloga, koji je podnela Republička direkcija za robne rezerve, jeste pomoć poljoprivrednim proizvođačima uoči jesenje setve sertifikovanim semenom ozime pšenice domaćih sorti, napominje se u saopštenju. Predloženi paritet za rod iz 2016. godine je jedan kilogram semenske pšenice za 1,8 kilogram merkantilne, dok je za rod 2017. godine predložen paritet kilogram semenske za dva kilograma merkantilne.

Pravo na razmenu imaju fizička lica koja su nosioci aktivnog poljoprivrednog gazdinstva, ovlašćeni skladištari Republičke direkcije za robne rezerve, kao i zemljoradničke zadruge i pravna lica koja su registrovana kao lica čija je pretežna delatnost gajenje žita.

Maksimalna količina semenske pšenice koja se daje u razmenu jednom poljoprivrednom gazdinstvu je 20 tona, dok za ovlašćene skladištare, zemljoradničke zadruge i druga pravna lica ta količina iznosi 500 tona.

Inače, po savetima agrarnih stručnjaka, setva pšenice bi trebalo   da bude završena do 25. oktobra. Uz kvalitetno obrađeno i dobro pripremljeno zemljište, sledeći faktor koji svaki proizvođač mora da ispoštuje da bi dobio maksimalan prinos je pravilan izbor sorte.

Jedan od problema je i setva takozvanog semena s tavana, to jest merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda, a on se može rešiti samo ponudom jeftinijeg pravog deklarisanog semena.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *