Zapadnom Balkanu potrebno poboljšanje infrastrukture

Zapadnom Balkanu potrebno poboljšanje infrastrukture

Direktor za Srbiju Evropske banke za obnovu i razvoj Danijel Berg ocenio je da je poboljšanje infrastrukture za zemlje Zapadnog Balkana važno zbog privlačenja većeg broja investicija i da u tome imaju pomoć te finansijske institucije.

Kada su u pitanju strane investicije, Berg smatra da Srbija treba da se fokusira na određene oblasti turizma, kao i na poljoprivredu i obnovljivu energiju.

Berg je u intervjuu za Srpsku ekonomiju objasnio da vlade regiona treba da rade ne samo na „tvrdoj“ infrastrukturi koja podrzumeva izgradnju u fizičkom smislu, već i na „mekoj“ infrastrukuri, što bi značilo jednostavnije procedure na granicama i brži protok kroz njih.

On je ocenio i da infrastruktura na Zapadnom Balkanu može biti poboljšana i da je u tome deo uloge koju ima Evropska banka za obnovu i razvoj, podsećajući da je o tome govorio i na nedavno održanoj konferenciji Bečkog ekonomskog foruma u Beogradu kao i infrastrukturnim projektima koje finansira EBOR kao što je železnička infrastruktura.

On je dodao da se na tom problemu radi sa svim zemljama na Zapadnom Balkanu i da se fizička infrastruktura polako poboljšava.

Berg je međutim ocenio da u isto vreme vlade na Zapadnom Balkanu treba da rade i na „mekoj“ infrastrukuri.

To bi značilo kreiranje sistema koji će omogućiti jednostavnije procedure na granicama i brži protok kroz granice, to znači delenje informacija o standardima, više otvorenosti za transport, više otvorenosti za razmenu informacija, razmenu radne snage, objasnio je Berg.

On veruje da postoje rešenja za Zapadni Balkan, (za tešku i meku, infrastrukturu), ali kaže da to zahteva vreme i materijalna sredstava kako bi se nastavilo kretanje u pravom smeru.

Upitan u kojim oblastima su u regionu strane investicije najpoželjnije, on ocenjuje da je svaka država različita i da treba da se fokusira na različite oblasti.

„Svakako, Albanija, Hrvatska, Crna Gora su fokusirane na turizam.

Srbija može da bude fokusirana na određenim oblastima turizma, ali ona ima značajne prilike u logistici; ona može da se koncentriše na biznis u poljoprivredi, obnovljivu energiju“, objašnjava Berg.

On napominje da u celom regionu postoje investicije u oblastima kao što su IT sektor, tekstil, proizvodnja auto delova.

„Smatram da definitivno postoje prilike za investiranje u svim zemljama regiona. Mnogi investitori dolaze ovde kako bi izvukli povlastice i dobre lokacije, dolaze kako bi imali benefite na osnovu jeftine radne snage i benefite na osnovu regionalnih prilika, kao što su izvoz na veća tržišta, mislim na ceo zapadno-balkanski region ili na tržištu Evropske unije“, ukazuje Berg.

Berg je govoreći o saradnji između Evropske banke za obnovu i razvoj i država na Zapadnom Balkanu rekao da su sve države regiona članice EBOR-a, da aktivno učestvuju u radu EBOR-a i da ih posmatraju kao partnere.

„U Srbiji imamo nacionalne projekte koji treba da budu implementirani i smatram da imamo snažnu podršku od strane aktuelne vlade u procesu implementacije ovih projekata“, istakao je Berg, dodajući i da država treba da nastavi da gradi kapacitete za implementaciju projekata.

Naveo je i da je EBOR potpisao sporazume (memorandume) sa tri od četiri države na Balkanu, uključujući Srbiju, u cilju pružanja pomoći u unapređivanju poslovne i investicione klime i vladanja.

„Smatram da je to dobar znak zato što države ne razmišljaju samo o izgradnji putne infrastrukture, već i o preduzimanju teških mera u cilju reformisanja načina poslovanja. I smatram da imamo dobro saradnju sa ovim državama“, rekao je Berg, napominjući da unapređivanje saradnje između država na Zapadnom Balkanu i poboljšanje integracije pomaže i u integraciji u Evropsku uniju.

Na pitanje koliko su važni infrastrukturni projekti u regionu Zapadnog Balkana samo snažan retorički mehanizam za vreme predizbornih perioda, Berg kaže da ne misli da je to tako već da su ti projekti važni za dugoročan razvoj države.

„Logično je da takvi projekti budu deo političkog procesa, ali ja ne vidim njih kao kratkoročne političke aktivnosti. Njih posmatram kao dugoročni deo dugog političkog i ekonomskog procesa koji treba da kreira bolje uslove za život građana Srbije“, ocenio je Berg.

Izvor: Tanjug     

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *