Zapelo oko „Azotare“

Zapelo oko „Azotare“

Počela završna revizija aranžmana sa MMF, ključna tema javna preduzeća. Kreditori insistiraju na trajnom rešavanju hemijskog kompleksa.

Suficit u kasi je sa dnevnog reda skrajnuo temu srpskog budžeta, ali se iz agende nikako ne briše reforma javnih preduzeća. Kako „Novosti“ nezvanično saznaju, delegacija Međunarodnog monetarnog fonda, koja je u ponedeljak započela konačnu reviziju aktuelnog aranžmana, nije zadovoljna činjenicom da još nije razrešena sudbina petrohemijskog kompleksa, očekuju reformisanu Poresku upravu, profesionalni menadžment i sistematizovana radna mesta u „Elektroprivredi Srbije“. Delegacija iz Vašingtona je još jednom podsetila i na obećanje da će se krenuti u privatizaciju Komercijalne banke.

MMF insistira na trajnom rešavanju hemijskog kompleksa, jer u tim preduzećima vidi pretnju za srpski budžet. „Azotara“ je ovogodišnjim poslovanjem uvećala dug „Srbijagasu“ za skoro dve milijarde dinara, dok je kikindski MSK u prvih osam meseci izmirivao račune, ali Fiskalni savet upozorava da bi do kraja godine moglo da se desi da ne plate najviše milijardu dinara. MMF zahteva konačan rasplet njihovog statusa i da se država povuče kao finansijer. U slučaju „Azotare“ , kako nezvanično saznajemo, ne beži se ni od eventualnog stečaja. Ministarstvo privrede, međutim, ovih dana iščekuje predlog privatizacionog savetnika. Zvanično, „Srbijagas“, kao većinski vlasnik „HIP Azotara“, pokrenuo je inicijativu za privatizaciju svog kapitala.

– Ministarstvo privrede je 30. marta 2017. godine, objavilo javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti i dostavljena su tri pisma – kažu u Ministarstvu privrede. – Radna grupa obrazovana odlukom Vlade Srbije u cilju rešavanja statusa preduzeća iz hemijskog kompleksa, na nedeljnom nivou prati poslovanje „Azotare“. Privatizacioni savetnik trenutno priprema analizu o načinu i mogućnostima nastavka poslovanja fabrike. Rezultati studije bi trebalo uskoro da budu poznati, nakon čega će se doneti odluka o daljem postupanju.

Delegacija MMF u slučaju „Elektroprivrede Srbije“ nije zadovoljna što direktor nije izabran javno na konkursu kako zakon nalaže i insistiraju na profesionalizaciji menadžmenta.

Kada je reč o bankarskom sektoru, Vlada Srbije je MMF već obećala da će raspisati javni poziv kako bi ispitala zainteresovanost za kupovinu Komercijalne banke, što još nije učinjeno. U poslednjem pismu o namerama Srbija je najavila da planira da se privatizacija druge najveće banke u Srbiji okonča do kraja juna sledeće godine. 

 

Čekaju start

„Azotara“ od početka semptembra ne radi. Od tada traje remont pogona. Zaposleni, a njih je sada oko 900, iščekuju poziv da se proizvodnja nastavi.

Zbog kvarova i remonta „Azotara“ je lane imala svega 102 radna dana. Tokom 2013. godine radila je 243 dana.

Budžet 2018. godine

Misiju Međunarodnog monetarnog fonda predvodi Džejms Ruf i ovo je osma, završna, revizija tekućeg trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom. Razgovaraće se o okviru budžeta za 2018. godinu.

Ministar finansija Dušana Vujović ranije je najavio i da će tema razgovora biti i uslovi za sklapanje novog aranžmana sa MMF-om, koji ne bi uključivao pozajmicu, jer ona Srbiji nije potrebna.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *