Zaposleni u javnom sektoru mirni još dva-tri meseca

Zaposleni u javnom sektoru mirni još dva-tri meseca

Međunarodni monetarni fond je po završenoj četvrtoj reviziji trogodišnjeg aržmana zaključio da su postignuti fiskalni rezultati u prošloj godini dobri, ali da Srbija kasni s racionalizacijom javnog sektora te će zbog toga morati da je ubrza i u potpunosti privrede kraju.

– Ta reforma je važna, ne samo za smanjenje deficita već i za unapređenje delotvornosti centralnog nivoa države i lokalnih samouprava, što je u skladu s ciljem vlasti da imaju manji, efikasniji i bolje plaćeni javni sektor, koji stanovništvu pruža bolje usluge – objasnio  je šef misije MMF-a Yejms Ruf.

Racionalizacija javnog sektora, između ostalog, znači i otpuštanje velikog broja zaposlenih. Do polovine prošlog meseca 70 odsto državnih organa dostavilo je podatke o viškovima zaposlenih i sačinilo novu sistematzaciju i racionalizaciju radnih mesta. Procenjeno je da će onim ministarstvima koja u svom sastavu imaju mreže institucija, poput zdravstva, sudstva, socijalne zaštite, prosvete, biti potrebno više vremena za objedinjavanje i dostavljanje izveštaja pa je zbog toga ostavljeno još vremena za utvrđivanje viška zaposlenih. Većina lokalnih samouprava već je donela odluke o maksimalnom broju zaposlenih. Od 145 opština u Srbiji, svoj posao u roku je obavilo 127, a Upravna inspekcija i Inspekcija rada na terenu proveravaju opštinske odluke i načine na koji je utvrđen i raspoređen broj zaposlenih na određeno vreme.

Međutim, od otkaza, koji su ove godine neminovnost, neće biti ništa još najmanje tri meseca, odnosno dok ne prođu izbori i dok se ne formira nova vlast. Tek nakon toga, nova vlada Srbije moraće da odradi taj nimalo lak, ali preko potreban posao. Praktično, to znači da bi, ukoliko su tačne procene Fiskalne strategije Srbije, tokom ove godine broj zaposlenih u javnom sektoru trebalo da bude smanjen za oko 26.500 ljudi. Fiskalnom strategijom, koju je usvojila Vlada Srbije, inače, predviđeno je da od 2015. do 2018. godine iz javne uprave, koja zapošljava oko 530.000 ljudi, otkaze dobije 15 odsto, što bi značilo godišnje oko 26.500. No, pošto prošle godine zacrtani zadaci nisu ostvareni jer je broj zaposlenih na kraju 2015. bio manji nego na kraju 2014. samo 6.500, značilo bi to da ove godine, osim „kvote” za 2016, treba otpustiti i „resto” iz prošle godine.

Fiskalni savet Srbije upozorio je na to da je brojka zacrtana Fiskalnom strategijom velika i da čak ne bi bilo ni dobro da se javni sektor toliko smanji, ali je ostao pri stavu da se taj posao mora uraditi, kao što se mora i nadoknaditi prošla godina u kojoj otkaza nije bilo.  Naime, Fiskalni savet Srbije ističe da racionalizacija broja zaposlenih u 2015. u sektoru opšte države ni izbliza nije sprovedena po planu, a u sledeće dve godine upravo ona bi trebalo da omogući umanjenje deficita. Po poslednjim informacijama, naveo je FŠ, iako su za početak 2016. godine – januar i februar – bila najavljena mosovna otpuštanja, rokovi se ponovo odlažu – što potvrđuje prethodne ocene da se planirane uštede neće ni ostvariti.

Probijanje rokova

Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, koji je usvojen prošle godine, predvideo je da prva faza pravljenja spiskova za otpuštanje bude završena najkasnije do 8. februara. Već sada je jasno da je taj rok probijen i da će se pravi višak zaposlenih, kao i koliko će iz koje oblasti javnog sektora radnika otići, biti spreman tek za tri meseca. Da li će i u tom roku biti prebrojani svi oni koji su višak i koliko će tačno zaposlenih u javnom sektoru ostatiti bez posla, tek će se videti.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *