Zarade u javnom sektoru: Sindikati protiv novog zakona

Zarade u javnom sektoru: Sindikati protiv novog zakona

Sporan najavljeni propis o zaradama u javnoj upravi. Sindikalci pitaju: Čemu izdvajanje javnog sektora? Traže da zarade i standard radnika definiše postojeći Zakon o radu.

Svoj glas protiv zakona o uređivanju zarada u javnom sektoru dići će 28. septembra ispred zgrade Vlade sindikati zaposlenih u prosveti, ali je i većina granskih udruženja okupljenih u Savez samostalnih sindikata Srbije nezadovoljna tekstom ovog propisa. Iz pregovora su još na početku izašli zaposleni u kulturi, a zajednički stav svih je da ne bi trebalo propisima strogo parcelisati javni i privatni sektor.

U SSSS naglašavaju da je neprimereno i nepotrebno da, na primer, dnevnice utvrđuje Vlada, pošto smatraju da je za to dovoljan kolektivni ugovor.

– Očigledno je da je namera zakonodavca da sebi maksimalno olakša, a radnicima oteža – kažu u SSSS.

Za Ivicu Cvetanovića, predsednika Konfederacije slobodnih sindikata Srbije, u čiji sastav ulazi najveći broj radničkih udruženja zaposlenih u javnom sektoru, predlog zakona o platama u javnoj upravi dovešće ih u situaciju da nema kolektivnog pregovaranja, kako po pitanju zarada, tako i po pitanju bilo koje druge oblasti koja se tiče zaposlenog.

– Ne treba nam poseban zakon o radu koji se odnosi samo na javne službe – smatra Cvetanović.

Najvažnije je, prema njegovom mišljenju, da zarade i standard radnika moraju da se definišu po važećem Zakonu o radu i kolektivnom ugovoru.

– Ne dozvoljavamo mogućnost da radnici nemaju uticaja na svoju platu i da se ukida kolektivni ugovor koji daje veća prava od zakona – kaže Cvetanović.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *