Zašto je Srbija na 65. mestu po indeksu tehnološkog razvoja

Zašto je Srbija na 65. mestu po indeksu tehnološkog razvoja

Nove tehnologija, Industrija 4.0, to jest četvrta industrijska revolucija, svakako je ključno bojno polje na kojem će se voditi bitka za ekonomski razvoj svake države u budućnosti, a kako sada stvari stoje, mi baš i nismo zauzeli neku posebno dobru startnu poziciju.

Industrija 4.0 je prva industrijska revolucija koja je zakazana unapred. Velika ekonomska kriza i pad proizvodnje naterali su vodeće države Evrope da traže odgovor na pitanje kako da njihove ekonomije ojačaju globalnu konkurentnost. I našli su ga u četvrtoj industrijskoj revoluciji.

„Živimo u vreme četvrte tehnološke revolucije“, istakao je ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić, ali je izneo i podatak da je Srbija danas na 65. mestu od 128 zemalja po indeksu tehnološkog razvoja.

Ministar je dodao da se godišnje u Srbiji osnuje oko 200 IT kompanija.

Govoreći o razlozima zašto je Srbija u sredini liste zemalja po tehnološkom razvoju, Ljajić je rekao:

Kompjuteraši dobro izvoze

Ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić istakao je da IT sektor Srbije od početka godine ima rast od 30 odsto, što je svakako izuzetan rezultat.

„Takođe je veoma važno za srpsku ekonomiju i spoljnotrgovinski bilans IT sektora jer izvoz kompjuterskih usluga premašuje 160 miliona evra godišnje“, rekao je on.
„Postoje tri osnovna razloga: pre svega, još uvek malo izdvajanje za nauku, istraživanje i razvoj, činjenica da imamo veliki odliv mladih i stručnjaka, a treći razlog je nedovoljna veza nauke i privrede“.

Ona je kazao da Srbija izdvaja 0,4 odsto BDP-a iz buyeta za nauku, a kako je rekao, ukupan iznos svih izvora finansiranja na nivou države je 0,8 odsto BDP-a.

„U EU je taj prosek oko dva odsto BDP-a, a naš zadatak je da do 2025. godine povećamo izdvajanja na 0,6 odsto, a kada govorimo u svim izvorima finansiranja, da ta cifra dođe do 1,5 odsto BDP-a“, kazao je Ljajić.

On je rekao i da će se u tom slučaju očekivati daleko bolji rezultati, a to će se postići, kako je kazao, stimulacijom privatnog sektora.

„Privatni sektor ulaže četiri puta manje para u razvoj tehnologija u odnosu na evropske zemlje. Mi danas imamo oko 2.800 istraživača na milion stanovnika, a prosek EU je 5.000 naučnika“, kazao je on, i dodao da Srbija ima oko 5.000 doktora nauka koji rade svuda po svetu.

2.800  istraživača imamo na milion stanovnika

Isto toliko ima i mladih istraživaca te je, kakao je rekao, to ogroman deficit za našu državu.

„Naša naučna dostugnuća vrlo često ostaju zatvorena u naučnim institucijama jer ne postoji veza s privatnim sektorom, a ta dostignuća ne dobijaju materijalnu valorizaciju u privredi i novim proizvodima i uslugama“, predočio je Ljajić.

On je istakao i da IT sektor u Srbiji koji broji 10.000 preduzeća i da zapošljava oko 20.000, mahom mladih ljudi.

Inače, treba podsetiti i na to da je Industrija 4.0 takozvana četvrta industrijska revolucija, odnosno digitalizacija industrije, čija je suština u povezivanju digitalne tehnologije s industrijskim proizvodima i logistikom, a rezultat je takozvana pametna fabrika, koju karakteriše prilagodljivost, efikasno korišćenje resursa i integracija klijenata i poslovnih partnera u poslovni proces. Koliko se mi tu uklapamo…

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *