Zašto nema više porodičnih firmi u Srbiji

Zašto nema više porodičnih firmi u Srbiji

U globalnim okvirima porodice vode od 65 do 90 odsto ukupnog broja malih i srednjih preduzeća. S druge strane, u Srbiji ovaj trend je skoro zanemarljiv, kaže za „Blic“ prof. dr Aleksandar Gračanac, koordinator Foruma MSE Privredne komore Srbije

– Postati deo porodičnog biznisa, poseban je put u preduzetništvo. Potomci preduzetnika koji vode porodične firme, odrastaju uz ovakve firme i ulazak u svet prodičnog biznisa znači priliku, potencijalno velike mogućnosti i iznad svega osećaj pripadnosti i ponosa. Međutim, porodični biznis ima i „dečije bolesti“ – porodično rivalstvo, neotizam, lične konflikte… koji mogu da unište i porodicu i njihov biznis, napominje prof. Gračanac.

Porodične firme u Srbiji nisu, podseća prof. Gračanac, prisutne samo u poslednjih 30 godina, već istorija razvoja privrede Srbije pamti mnoge ugledne privrednike, preteče današnjih porodičnih firmi i to: porodice Dundjerski, Vajfert, Anastasijević i druge… Nažalost, u velikim svetskim ratovima mnoge firme su stradale i nisu imale sudbinu poput današnjih porodičnih firmi, koje su svetski brendovi koje su osnovale porodice; Ford, Ferero, Mišlen, Henkel, Pežo, Morgan, Loreal… U Japanu postoji hotel Nisijama Onsen Keiunkan, koji se nalazi u Jamanašiju, osnovan 705 godine, a kroz istoriju su ga vodile 53 generacije jedne iste porodice. Svi ovi primeri ukazuju na izuzetan potencijal za zapošljavanje u porodičnim firmama, a posebno je važno naglasiti da u zemaljama koje će se pridružiti EU, kao Srbija, porodične firme mogu biti stubovi razvoja preduzetništva i kapaciteti za nova radna mesta.

U Srbiji, najveći broj porodičnih firmi posluju manje od 20 godina, dok 34,5% firmi posluje manje od 10 godina. Većina firmi 84,5% osnovane su od strane trenutnog vlasnika, dok je 11,9% nasledjeno, a 3 % kupljeno. Vlasnici porodičnih firmi ističu da su najveći poslovni izazovi sa kojima se trenutno susreću: visoke obaveza prema državi (39,4%), pronalazak kvalitetnih radnika (19,8%), svakodnevne administrativne poteškoće (10,3%), teškoće prilikom dobijanja povoljnijih uslova za kredite (12,5%), jaka strana konkurencija (8,7%), priprema firme za narednu generaciju ( 3,8%), skupa radna snaga (7,4%). U osnovi,  pored ovih faktora koji utiču na porodični biznis, neophodno je neprestano izgradjivati porodičnu firmu, kvalitetnim menadžerskim performansama o međusobnim odnosima sa zaposlenima.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *