Zašto srpski biznismeni sve više ulažu u Sloveniji?

Zašto srpski biznismeni sve više ulažu u Sloveniji?

Ovde je teže raditi nego u Evropi, gde investitori imaju veću sigurnost. Percepcija korupcije je tamo mnogo manja, mada ne znamo kolika je stvarno. Slovenija je dugo držala zatvorenim svoje investiciono tržište i zato sada plaća visoku cenu, kaže za Novosti ekonomista Mahmut Bušatlija u tekstu koji se bavi sve češćim investicijama srpskih biznismena u Sloveniji.

„Posledica toga je ozbiljan problem duga. Otvorili su vrata, pa je to tržište dostupno i našim biznismenima. A zašto tamo ulažu, to je drugo pitanje. Ekonomski ambijent je čistiji i uredniji. Što se „MK grupe“ tiče, oni verovatno preusmeravaju sredstva koja su dobili od Evropske banke za obnovu i razvoj za poslove u Ukrajini, pošto je tamo rat. Što se tiče Miškovića, teško je dokučiti njegove mogućnosti. Verovatno pokušava da dislocira posao, a Slovenija je za to pogodna jer je blizu i poznata je,“ kaže Bušatlija.

Podseća se da je tokom 2015. „MK grupa“ postala vlasnik hotela u Portorožu, AIK banka dela Gorenjske banke, a „Delta“ je počela izgradnju hotela u Ljubljani, međutim i dalje su srpska ulaganja u ovoj zemlji najmanje četiri i po puta manja nego slovenačka u Srbiji.

U tekstu se i navodi da je srpski biznismen koji je prvi svoje poslovanje proširio i u Sloveniju Veselin Jevrosimović, čija je kompanija „Comtrade“ je krajem 2007. godine kupila slovenački „Hermes Soft Lab“ za oko 40 miliona evra.

*Izvor: BIZLife, Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *