Zbog žege zasušile krave

Zbog žege zasušile krave

Predstavnici Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine traže od države da pomogne srpskim mlekarima. Zahtevaju da im se do 10. avgusta isplate obaveze od premija do subvencija.

Ovo je samo deo zahteva mlekara iz Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine, koje su u ponedeljak 24. jula 2017. godine izneli Branislavu Nedimoviću, ministru poljoprivrede i predstavnicima velikih mlekara u Srbiji. Kako kažu, čak i od subvencija za genetsko unapređenje stočarstva, od 25.000 dinara, proizvođači dobiju samo 12.000.

– Ukoliko se bude odugovlačilo sa ovim merama, sva dosadašnja ulaganja će otići u nepovrat, jer će većina biti prisiljena da drastično smanji proizvodnju, a što je najgore, da smanji ili uništi matične zapate krava – rekla je Sanja Bugarski, predsednik Asocijacije. – Sastanak sa ministrom i predstavnicima mlekara je dobro prošao, ali videćemo šta će uraditi u narednom periodu. Sa trenutnom otkupnom cenom mleka, hrane i s ovom sušom, mi više ne možemo da proizvodimo. U načelu, mlekare su rekle da planiraju da podignu cenu. Koliko će to da bude, ne znamo. Svaka melkara će proizvoljno da obavlja razgovore sa dobavljačima i da plaća.

Prema rečima Bugarske, sledeći sastanak će biti 15. avgusta, kada će se videti da li je nešto urađeno po pitanju cena i subvencija, ili ne. Ministar Nedimović je preuzeo na sebe da će da poradi na regresu i zaostalim obavezama države prema mlekarima.

– Najbitnije je što je ministar Nedimović rekao da će razgovarati sa nadležnima oko kraktoročne pomoći od 10.000 dinara po grlu – istakla je Sanja Bugarski. – Ako se nešto ne sredi, vrlo je izvesno da će se na većem delu teritorije ponoviti katastrofa iz 2012. godine. Tražili smo i od nadležnih da se državna zemlja u najkraćem roku dodeli stočarima. Da neko obavesti Upravu za veterinu da je vakcinacija štetna kada se radi na visokim temperaturama. Želimo i da se preispita poslovanje rada „Vojvodina vode“, kako bi se utvrdili njihovi propusti i da se vrati novac od pljačke u prethodnim godinama.

Jedan od zahteva Asocijacije, jeste i da se iznesu podaci Uprave za bilje o aflatoksinu, koji se nalazi na njivama, jer ako dospe u hranu, samo će proizovđači mleka imati nesagledive poseledice.

Premije po hitnom postupku

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da će, kao dodatna podrška proizvođačima mleka, u najkraćem roku biti isplaćene premije za mleko. Isplata premija po hitnom postupku izvršiće se kako bi proizvođači bili zaštićeni zbog oscilacija na tržištu.

Izvor: Novosti

 

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *