Zeleni dizel za paore 25 dinara jeftiniji?

Zeleni dizel za paore 25 dinara jeftiniji?

Mada do prolećne setve ima više od meseca, među poljoprivrednicima su sve aktuelnije priče o tome kada će dobiti ili, bolje reći, biti isplaćene subvencije za biljnu proizvodnju od 4.000 dinara po hektaru, koje država daje paorima do 20 hektara.

I lane je država davala taj podsticaj koji su ratari uglavnom iskoristili da bi kupili „zeleni dizel” i đubrivo, pod uslovom da su obnovili gazdinstva i prikazali fiskalne račune..

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović obećao je, nedavno, da će novac od subvencija stići paorima pre prolećne setve, odnosno 1. marta, posebno navodeći da će država davati subvencije (4.000 dinara) radi kupovine goriva po povoljnijoj ceni.

– Radimo i na tome da se za poljoprivrednike obezbedi dizel-gorivo pod povoljnijim uslovima – istakao je Nedimović.

Za sada, kako je objasnio, postoji predlog da gorivo bude 25 dinara jeftinije i da se nabavlja na svim benzinskim pumpama.

“Radimo i na tome da se za poljoprivrednike obezbedi dizel-gorivo pod povoljnijim uslovima” izjavio je ministar Branislav Nedimović.

– Ali pre toga, mora se uvesti red u sistem PDV-a i među samim gazdinstvima jer je od oko 600.000 gazdinstava, 300.000 fiktivno registrovano – predočio je ministar Nedimović.

Osim tih informacija, u Ministarstvu poljoprivrede nemaju, bar za sada, ništa novo da kažu.

Predsednik Agrarne komore poljoprivrednih proizvođača Srbije i sekretar Udruženja poljoprivrednika „Banatski paori” Nenad Manić kaže da naredne sedmice traba da se u Ministarstvu poljoprivrede razrade detalji oko goriva. On navodi da će ratarima verovatno biti podeljene kartice radi kupovine „zelenog dizela” na svim benzinskim pumpama.

– Nemamo ništa protiv toga da se utvrdi koliko tačno poljoprivrednika se bavi tim poslom da državni novac ne bi otišao onima koji ne obrađuju zemlju – kazao je Manić. – U obavezi smo da svake godine damo tačne podatke o gazdinstvu, pogotovo ako su na gazdinstvima nastupile izmene, pa u najavi ministra Nedimovića da će se ispitati koliko tačno ima onih koji se zaista bave poljoprivrednom ne vidimo ništa loše.

Međutim, on navodi da su podsticaji za ratarsku proizvodnju izuzetno mali jer se u zemljama u okruženju kreću u proseku oko 250 evra po hektaru.

– Zemljoradnike u Banatu boli činjenica što zbog velike suše u pojedinim delovima zemlje lokalne samouprave lane nisu proglasile elementarnu nepogodu. U južnom Banatu nije ni bilo berbe kukuruza, već je usev odmah istanjiran – ističe Manić.

Da stigne odjednom

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš očekuje da će se novac deliti tokom cele godine, premda bi, ističe, bilo najbolje da se novac zemljoradnicima podeli odjednom.

– Novac koji dobijamo od države je u suštini sibmoličan, za 4.000 dinara se može kupiti najviše 30 litara dizela, a za setvu po hektaru treba oko stotinu litara – kaže Kiš. – Kilogram uree je trenutno 3.500 dinara, ali kako se vreme za đubrinje primiče, ona biva skuplja. U novembru je, recimo, bila jeftinija, koštala je oko 3.200 dinara.

I u Agrarnom forumu Pančevo smatraju da je 4.000 dinara po hektaru malo para za prolećnu setvu, ali ističu da poljoprivrednici dobijaju subvencije za investicije od Fonda za razvoj poljoprivrede, Nacionalnih mera agrarne politike i sada putem IPARD programa, pa iz toga prave kalkulacije.

– Od toga kada ćemo dobiti novac za prolećnu setvu zavisi koliko ćemo u nju uložiti – kaže iz Zoran Sefkerinac Agrarnog foruma.

On smatra da će se obistiniti obećanje ministra Nedimovića i da će novac zaista stići pre prolećne setve. Razlog da ne bude sumnjičav vidi u činjenici da država izdvaja dosta novca da bi osnažila poljoprivrednike.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *