Žene više rade, a manje zarađuju

Žene više rade, a manje zarađuju

Pripadnice lepšeg pola i u našoj zemlji u platama “kaskaju” za muškarcima. Za godinu uskraćene su za 2,7 proseka svojih kolega.

Među najbogatijim građanima Srbije nema mnogo pripadnica lepšeg pola. Na spisku od 18.323 bogataša, koji su Poreskoj upravi lane prijavili da mesečno zarađuju više od 1.500 evra, ima jedva malo više od 6.000 žena. Velike plate rezervisane su za direktore, top-menadžere, vlasnike privatnih firmi, a to nisu visine do kojih dame lako stižu.

Žene u svim državama Evropske unije manje zarađuju od muškaraca na istim radnim mestima. Za godinu dana one ostanu uskraćene za 2,7 prosečnih plata svojih kolega. Kada se pogleda prosek za 27 evropskih zemalja, muškarci godišnje zarade 34.495 evra, a žene svega 26.513 evra. To je gotovo 8.000 evra manje.

U Evropi je, sudeći prema podacima Eurostata, primetno da što više prosečna zarada opada, to se i plata žena procentualno manje razlikuje od zarade muškaraca. Ali je uvek, po pravilu, manja. Pa tako Belgijanac u proseku zarađuje 46.251 evro, a njegova žena 39.642. Bugarin kući donese tek deseti deo tog iznosa, odnosno 4.978 evra godišnje, a njegova supruga 4.256 evra godišnje.

– Žene u Srbiji su 30 odsto manje plaćene od muškaraca za iste poslove koje obavljaju – kaže Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije. – Nešto bolja situacija je u javnom sektoru, ali tamo su i zarade veće u odnosu na privatni sektor, isplata je redovna, a plaćen je i prekovremeni rad. S obzirom na to da su javna preduzeća “politički plen” partija, ne čudi što su u foteljama muškarci, pošto oni dominiraju unutar političkih stranaka.

Odbijene na konkursima

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je prošle godine sprovelo seriju istraživanja o položaju pripadnica lepšeg pola u Srbiji. Rezultati su pokazali da veliki udeo stanovništva na osnovu svog dosadašnjeg iskustva navodi da su žene na konkursima za posao češće bile odbijene nego muškarci sa opravdanjem da posao nije za pripadnice njihovog pola (71%) ili zbog starosti (65%), što je značajno više u poređenju sa nalazima istraživanja iz 2010. godine.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *