Biznisu pozajmice pod povoljnijim uslovima

Biznisu pozajmice pod povoljnijim uslovima

Mala i srednja preduzeća su kičma privrede i okosnica razvoja –rečenica je koja se često mogla čuti ove godine, proglašene za Godinu preduzetništva.

Preduzetničkim biznisima bilo je na raspolaganju 16 milijardi dinara pod uslovima povoljnijim od komercijalnih. Uspeli su da utroše 9,5 miliona, a ostatak sume biće prebačn u 2017. godinu. Da li zbog toga što je ove godine pomoć bila opipljiva ili zbog nečeg drugog, tek, privrednici u narednu godinu gledaju s više optimizma.

Istraživanje koje je nedavno uradila Prokredit banka, koja u fokusu ima baš manje biznise, kaže da čak 52,6 odsto malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u Srbiji očekuje da će im poslovanje u 2017. biti bolje nego prethodnih godina. Uz to, podaci pokazuju da čak 30 odsto privrednika planira nove investicije, odnosno da svako treće preduzeće iz te branše procenjuje da će naredna godina biti dobra za poslovanje. Ohrabruje i to što 23 odsto preduzeća očekuje da će dogodine povećati broj zaposlenih, ali i zarade.

– Istraživanje koje smo sproveli govori da ta kategorija privrednika očekuje i da će bankarske pozajmice u 2017. godini  biti mnogo dostupnije – kaže član Izvrešnog odobra Prokredit banke Igor Antić.
S druge strane, svega 12 odsto preduzetnika izjasnilo se da je povećanje zarada zaposlenih moguće. Mirkobiznisima, u koje velikim delom spadaju i preduzetnički, uvek je bilo teže da se snađu na tržištu. Ipak, imaju razloga da veruju da će im biti bolje u narednom periodu jer će moći da računaju na novac ne samo iz domaćih izvora već i na strane investitore.

– Investitori iz SAD i Evropske unije posebno su zainteresovani za socijalno preduzetništvo kod nas i veruju da je mikrofinansiranje jedno od važnih rešenja za smanjenje nezaposlenosti i siromaštva u Srbiji – objašnjava koordinator Foruma malih i srednjih preuzeća i preduzetnika u Privrednoj komori Srbije Aleksandar Gračanac.

– Po njihovom mišljenju, strana ulaganja bi bila veća ako bi naša zakonska regulativa dobro uredila taj segment poslovanja. Ukoliko bi deo našeg zakonodavstva bio zakon o mikrofinansiranju, mikrokrediti bi mogli biti još povoljniji jer bi administrativni i tehnički troškovi garancija bili niži. Pre nekoliko godina u našoj zemlji je pokrenuta inicijativa za donošenje takvog zakona, što su podržale Evropska banka za obnovu i razvoj i USAID.

U proteklih pet godina u Srbiji je odobreno 32.000 mikrokredita, i to najviše u sektoru proizvodnje, poljoprivrede i usluga, a to je pomoglo da se ostvari napredak. Prosečno je bilo odobreno 1.409 evra po kreditu, a rok otplate je 22 meseca. Više od polovine tih zajmova koristili su preduzetnici.

Potreban dobar vetar u leđa

Da bi mali biznis, kao i preduzetništvo, dobili vetar u leđa, potrebno još mnogo toga uraditi. Istraživanje Prokredit banke pokazalo je da mali privrednici smatraju da ima nekoliko problema koji otežavaju poslovanje u Srbiji – slaba naplata potraživanja, poreska politika, te jaka konkurencija. I dok je to poslednje dobra vest, rešenja za preostala dva problema trebalo bi da se nađu.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak