Predlog mera i nove metode u gajenju ratarskih i voćarskih kultura

Predlog mera i nove metode u gajenju ratarskih i voćarskih kultura

U organizaciji Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Južnobačkog upravnog okruga, Regionalne privredne komore Srednjebanatskog regiona i Regionalne privredne komore Sremskog upravnog okruga, 13. marta 2017. godine održan je seminar „Predlog mera i nove metode u gajenju ratarskih i voćarskih kultura“ posvećen unapređenju poljoprivrednog sektora. 

Otvarajući skup Žarko Galetin, direktor Sektora poljoprivrede PKS, istakao je da je ukupna robna razmena agrara Srbije sa svetom u 2016. godine iznosila oko pet milijardi dolara i da se tendenija suficita od 1,5 milijardi dolara nastavlja. Ukazao je da je važno prepoznati ulogu znanja u stvaranju više vrednosti, zbog čega su seminari i drugi vidovi edukacije veoma značajni sa aspekta umrežavanja, razmene iskustva i primene najbolje prakse.

Edukativni program ispred komanije Superior d.o.o. realizovali su  direktor Nebojša Đinović,  na temu Mere za unapređenje povrtarstva i Gajenje borovnice kao rešenja za kisela zemljišta, i saradnik Milutin Jocić na temu Pravilno gajenje i izbor sorti maline, kupine i aronije.
Superior doo je komapnija koja posluje na bazi sopstvenog  znanja i proizvodi in vitro bez virusni materijal metodom kulture tkiva u savremenoj laboratoriji. Superior je osnovao početkom 1993. godine, cenjeni profesor dr Ivo Đinović, selekcionar bilja, naučnik, genetičar i najpoznatiji stručnjak na prostorima jugoistočne Evrope, porodična kompanija koja  nudi  svoje znanje i iskustvo pretočeno u  preko 50 različitih sorti i hibrida u svom asortimanu, koji obuhvata seme povrća, sadnice voća i seme merkantilnog kukuruza.

Seminaru su prisustvovali  poljoprivredni proizvođači, predstavnici kompanija, udruženja, članova zadruga i zadružnih saveza, stručnih službi, predstavnici lokalnih samouprava, i mladi koji žele da pokrenu sopstveni biznis, iz tri okruga.

Cilj edukativnih programa koje sprovodi PKS jeste prenos znanja, pravovremene i kvalitetne informacije o podsticajima, izboru adekvatnog sortimenta, mera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, predstavljanje novih metoda i tehnologije gajenja, radi podizanja konkurentnosti poljoprivrednog sektora, po rečima dr Danice Mićanović koja je zadužena za oblast edukacije u Sektoru poljoprivrede.

Podelite ovaj članak