Raste privredna saradnja Srbije i Albanije

Raste privredna saradnja Srbije i Albanije

Predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da raste privredna saradnja između Albanije i Srbije, koja se može meriti rastućim brojem članova bilateralne privredne komore, zajedničkim poslovima i formiranjem zajedničkih preduzeća.

– U poslednjih godinu i po dana, kada smo započeli velikim samitom u Nišu, od tada ne prođe mesec do šest nedelja da ne boravimo sa nekom delegacijom privrednika u Tirani ili naše kolege iz Albanije u Srbiji – rekao je Čadež u Draču, tokom jednodnevnog neformalnog skupa zapadnobalkanske šestorke, na kome učestvuje premijerka Srbije Ana Brnabić.

Čadež je tom prilikom najavio da će u novembru velika delegacija sprskih privrednika učestvovati na opštem sajmu u Tirani gde će biti održana prva skupština Srpsko-albanske bilateralne komore.

– Imamo već dosta članova koji su se prijavili, i koji se i dalje prijavljuju da budu članovi mešovite privredne komore. Mi naš rezultat merimo brojevima i vidimo da raste, kako izvoz robe iz Srbije u Albaniju, tako i obrnuto – naveo je Čadež, napominjući da je trgovina samo jedan momenat, te da je važno i to što rastu zajednički poslovi.

– Formiraju se zajednička preduzeća albansko-srpska. Jedno se nedavno formiralo u Tirani, između „Milanović inžinjeringa“ i „Delia grupe“ iz Albanije, koje se bavi projektima prečišćavanje otpadnih voda, pumpama za vodu i projektima u toj oblasti – napomenuo je Čadež.

On je rekao da postoje i drugi veliki zajednički projekti, među kojima je primer jedne velike albanske korporacije i srpskog preduzeća koji kreću u otvaranje „ritejla“ u Albaniji.

– To su konkretne stvari i ugovori – zaključio je Čadež.

Izvor. Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *