Održano predavanje  na  temu „Poznavanje finansija poluga za razvoj posla koji radite“

Održano predavanje  na  temu „Poznavanje finansija poluga za razvoj posla koji radite“

U cilju sticanja znanja o principima finansijskog poslovanja, razumevanje poslovnih finansija, i boljeg nadzora nad finansijskim upravljanjem, a sve u cilju poboljšanja ekonomskog položaja preduzetnika, u PKS RPK Novi Sad održano je predavanje  na  temu „POZNAVANJE FINANSIJA POLUGA ZA RAZVOJ POSLA KOJI RADITE“

Mala, mikro, srednja preduzeća i preduzetnici čine preko 99% registrovanih privrednih subjekata u Srbiji. Bez obzira na ogroman broj registrovanih privrednih subjekata koja su po veličini razvrstana u mala i mikro pravna lica, njihovo učešće u stvaranju profita i dobiti je malo.

Profit, i dalje u najvećoj meri ostvaruju veliki sistemi.

Tri osnovna razloga, zašto mali privredni subjekti slabo napreduju ili stagniraju, činjnica je da je veliki broj istih u blokadi jeste:

  • Slabo uključivanje vlasnika u finansije svog posla;
  • Nedovoljna marketinška aktivnost i
  • Rukovođenje – međuljudski odnosi.

U cilju, da pomogne privrednicima, svoje višedecenijsko znanje iz oblasti finansija i poreza, Biljana Trifunović napisla je knjigu „PREDUZETNIŠTVO – MOJ IZBOR“

U Sali , gde je održano predavanje, okupili su se brojni novosadski privrednici. Tom prilikom prvi put predstavljna je  knjiga prisutnima.

O sadržaju i primenljivosti knjige u praksi gospođa Jelena Stankov rekla je, da knjiga predstavlja priručnik – vodič za rad, kako privredicima koji tek planiraju da krenu u privatni biznis, ali ništa manje nije važna i korisna privrednicima koji već dugo posluju. Zašto i onima koji su u poslu, u trenutku je postavila pitanje gospođa Stankov, i odmah je dala odgovor, jer u svakodnevnoj aktivnosti u primarnoj struci, ljudi često gube iz vida važne elemente poslovanja. Knjiga će ih praktično podsetiti, šta treba da provere, urade ili nadgrade svoje kompetencije i znanja.

Knjiga je napisana jezikom privrednika, razumljiva i primenljiva za sve delatnosti i bez obzira na obrazovanje.Ekonomski delovi knjige obiluju životnim jednostavnim primerima koji se veoma lako pamte, i složene ekonomske radnje koje bi trebalo primeniti u praksi deluju veoma jednostavo i lako. Primeri iz prakse su ti koji daju posebnu snagu i životnost knjizi.

Važno je reći i sledeće, autorka, nije prećutala ni činjenicu da biti predueztnik nije uvek lako. Brojni su problemi i izazovi sa kojima se susreće preduzetnik, pa nisu izostali ni primeri, koje bi trebalo zaobići, i poštedeti sebe lošeg iskustva. Autorka je  dala  odgovor na tri ključna pitanja na koje treba ekonomija da da odgovor:

  • Šta
  • Kako
  • Za koga

 

Podelite ovaj članak