Čadež: Privredne komore regiona da utiču na vlade da pojednostave birokratiju

Čadež: Privredne komore regiona da utiču na vlade da pojednostave birokratiju

U Beču je održan sastanak privrednih komora regiona u sklopu samita o Zapadnom Balkanu. Glavna poruka skupa – region treba da bude arena mira i prosperiteta, a privrednici predvodnici u rušenju barijera.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež predstavio je na skupu akcioni plan šest komora Zapadnog Balkana, a koji obuhvata 26 projekata. On je izdvojio tri projekta: Komorski investicioni forum (KIF), Zajednički forum privrednih komora Zapadnog Balkana za programiranje regionalnih projekata finansiranih iz fondova EU, i projekat Regionalne platforme za jačanje malog i srednjeg biznisa.

Predsednici šest komora Zapadnog Balkana, kao i predsednici komora Hrvatske i Slovenije potpisali su sporazum o osnivanju Komorskog investicionog foruma, čiji je cilj razmena informacija i predlaganje mera za uvećanje investicija. Čadež je objasnio da firme iz regiona pojedinačno nisu dovoljno velike i jake da nastupe samostalno, te da se značajniji rezultati za privrede Zapadnog Balkana mogu očekivati samo ako ih komore povežu i daju im prave informacije o mogućnostima učešća u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata.

Cilj Zajedničkog foruma privrednih komora Zapadnog Balkana za programiranje regionalnih projekata finansiranih iz fondova EU jeste razvoj svih komora Zapadnog Balkana, što će biti urađeno uz podršku Evrokomore. Kako je Čadež naglasio, realizacija zajedničkih inicijativa može da promeni sliku regiona čime on postaje prepoznatljiv kao prostor u kojem se pitanje ekonomije stavlja u prvi plan. Predsednik PKS naveo je da očekuje da će najviši zvaničnici na samitu u Beču postići i sporazum o ključnoj transportnoj mreži za Zapadni Balkan.

– Zadatak komora u regionu je da utiču na vlade zemalja, da pojednostave ili potpuno ukinu birokratske procedure koje prate protok ljudi, roba i usluga, kao i da se otkloni 41 necarinska barijera koliko ih je ostalo od 2009. godine – zaključio je Čadež.

Predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju poručio je da postoji želja da Balkan bude mesto saradnje i mira, dok je predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl ocenio da Srbija radi na pravim pitanjima kada je reč o reformama.

U Beču je održan i radni doručak na kojem su učestvovali predsednici komora, ministri ekonomija i predstavnici velikih austrijskih kompanija investitora na Zapadnom Balkanu. Sastanci komora Zapadnog Balkana odvijaju se u sklopu samita o Zapadnom Balkanu koji je deo Berlinskog procesa koji je inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel.

Izvor:Tanjug

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *