Čadež: Sa ostalim komorama predstavljamo 26 projekata

Čadež: Sa ostalim komorama predstavljamo 26 projekata

Predstavnici Privredne komore Srbije učestovaće u četvrtak u Beču na tri skupa, koja su deo Samita o Zapadnom Balkanu, a zajedno sa ostalim komorama regiona predstaviće ukupno 26 zajedničkih projekata

– Naš osnovni cilj je da pratimo ‘berlinski proces’, koji vode politički lideri zemalja regiona i razgovaraju o krupnim infrastrukturnim projektima i sagledamo kako da povezujemo i uključujemo privredne zajednice u te velike, razvojne projekte – rekao je za Tanjug uoči odlaska u Beč predsednik PKS Marko Čadež.

Takođe, dodao je on, cilj je i da vidimo na koji drugi način možemo da sarađujemo kako bismo zajedno učestvovali na trećim tržištima, pružili pomoć malim i srednjim preduzećima, stalno pratili poslovnu klimu u regionu i slali poruku našim vladama da otklanjaju prepreke za saradnju i poboljšavaju ambijent za poslovanje i investiranje.

PKS učestvuje na radnom doručku (Business Breakfast Western Balkans), skupu na kojem će govoriti i ministri ekonomija i predsednici drugih privrednih komora Zapadnog Balkana, visoki predstavnici EU, međunarodnih finansijskih institucija, najveći austrijski investitori na Zapadnom Balkanu.

Komora će takođe učestvovati i na sastanaku privrednih komora Zapadnog Balkana i zajedničkom sastanku predstavnika tih komora i Energetske zajednice.

Na radnom doručku PKS će predstaviti Akcioni plan sa 26 projekata koje su od aprila do danas privredne komore regiona zajedno razradile, od čega su tri projekta najkonkretnija i u te će se projekte odmah ući, naveo je Čadež i dodao:

– Prvi je formiranje komorskog investicinog foruma čiji je osnovni zadatak forimiranje radnih grupa na nivou svih privrednih komora, koji će pratiti regionalne infrastrukturne projekte i umrežavati preduzeća kako bi bili deo tih velikih projekata“.

Čadež objašnjava da firme iz regiona pojedinačno nisu dovoljno velike i jake da nastupe samostalno, te da se značajniji rezultati za privrede Zapadnog Balkana mogu očekivati samo ako ih komore povežu i daju im prave informacije o mogućnostima učešća u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata.

Drugi projekat je ustanovljavanje foruma kao zajedničkog tela za programiranje, koordinaciju i realizaciju regionalnih projekata finansiranih iz sredstava EU što će udruženim privredama olakšati pristup dodatnim izvorima finansiranja.

– U realizaciji ovog projekta imaćemo veliku podršku Hrvatske, koja je članica EU. To su vrlo konkretni projekti edukacije kako da preduzeća dođu do dodatnog finansiranja – rekao je on.

Treći projekat je Centar kompetencije, zajednička platforma za jačanje malog i srednjeg biznisa, odnosno baze podataka koja će preduzećima omogućiti odgovore na pitanja gde mogu da izvoze, koja tržišta rastu, koji biznis mogu da razvijaju, gde je bolje uložiti novac i vreme za razvoj. Podrška komora je posebno značajna za mala i srednja preduzeća koja nemaju kapacitete da takva istraživanja sama urade.

Prema njegovim rečima, ciljevi ekonomskog rasta regiona postavljeni su još krajem 2013. godine sa Strategijom Jugoistočne Evrope 2020 – a to je udvostručavanje trgovinskog prometa, povećanje BDP sa 36 na 44 odsto od evropskog proseka, stvaranje milion radnih mesta do 2020. u regionu i 300.000 novih visokoobrazovovanih radnika.

– To su veliki ciljevi koje možemo da ostvarimo samo u tesnoj saradnji politike, privrede u regionu i uz podršku evropskih partnera – rekao je predsednik PKS.

Na jednom od skupova u okviru Samita učestvovaće i komesar EU za proširenje Johanes Han, a Čadež veruje da će to biti prilika da se razgovara o tome na koji način EU planira da podrži te velike infrastrukturne projekte, ali i o velikim investicionim planovima koje EU ima za svoje članice, a od kojih naše prirvede i te kako mogu da profitiraju.

Na samitu u Beču i pratećim skupovima učestvovaće i veliki broj austrijskih investitora a Čadež je kao najperspektivnije oblasti za privlačenje ulaganja i ostvarivanje daljeg razvoja identifikovao transport, logistiku, infrastrukturu i prehrambenu industriju.

– Ono što je nama potrebno su investicije koje će našim kompanijama omogućiti da budu deo dobavljačkih lanaca i investicionih projekata. To će im omogućiti da postanu partneri velikim međunarodnim kompanijama i dobiju plasman na velika tržišta. Izvoz je nešto što će doneti rast našoj privredi – ocenio je on.

Uz konstataciju da privreda u procesu regionalnog provezivanja ide korak ispred politike i da tako i treba da bude, Čadež ističe da je neosporan interes za zajednički nastup na trećim tržištima i pravljenje poslovnih dogovora za učešće u velikim infrastrukturnim projektima.

– Privreda želi da sedne za sto i sarađuje, što smo potvrdili i dosadašnjim aktivnostima – zaključio je Čadež uz podsećanje da je uslov za to politička stabilnost.

 

Izvor:Tanjug

Podelite ovaj članak