Advent i EBRD preuzeli Hypo

Advent i EBRD preuzeli Hypo

Investicioni fond Advent International (Advent), globalno prisutan investitor privatnog kapitala, i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uspešno su okončali akviziciju Hypo Group Alpe Adria AG (HGAA), bankarske mreže koja posluje u regionu jugoistočne Evrope, od  Heta Asset Resolution (Heta), entiteta nekadašnje Hipo Alpe Adria banke u vlasništvu Republike Austrije koji postepeno prestaje sa radom do potpunog gašenja.

Preuzimanje je formalno završeno danas, čime su svi uslovi iz Kupoprodajnog ugovora koji je potpisan  22. decembra 2014. godine stupili na snagu, navodi se u saopštenju.

Hypo Group Alpe Adria AG (HGAA), bankarsku mrežu koja posluje u regionu jugoistočne Evrope, predvodiće novoimenovani predsednik Izvršnog odbora Grupe Ulrih Kising, uz Johannesa Proksch, člana Izvršnog odbora zaduženog za finansije (CFO), Stefana Seldena, člana Izvršnog odbora zaduženog za rizike (CRO) i Rainera Sicherta, člana Izvršnog odbora zaduženog za operativno poslovanje (COO) i direktora prodaje. Izvršni odbor Grupe biće i dodatno ojačan, a detalji će biti objavljeni u narednim nedeljama. Novi vlasnici potvrdili su da regionalni rukovodeći timovi u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori ostaju na svojim pozicijama. Sedište jugoistočno-evropske bankarske mreže biće u Klagenfurtu, a poslovaće sa austrijskom bankarskom licencom.

Iznos koji će Advent i EBRD platiti na ime ove akvizicije kretaće se u rasponu koji je preciziran Ugovorom kupopordaji, u zavisnosti od rezultata koje će HGAA ostvariti do kraja 2015. godine. Postojeće linije za obezbeđivanje likvidnosti u vrednosti od oko 2,2 milijarde evra koje je obezbedila Republika Austrija ostaju nepromenjene. Ugovorne strane dogovorile su se o uslovima otplate ovih kreditnih linija tokom narednih godina.

„Danas preuzimamo vlasništvo nad bankarskom mrežom sa jakim bilansom stanja i stabilnim dugoročnim finansiranjem“, izjavio je u Frankfurtu dr Christian Stoffel, direktor investicionog fonda Advent International. „Oko 1,2 miliona korisnika, 250 filijala u pet zemalja, pokazatelj kapitala iznad 20 odsto, obezbeđenim sredstvima u vrednosti od više od 2 milijarde evra za dugoročno finansiranje likvidnosti, čist kreditni portfolio sa procentom nenaplativih kredita oko 12% i snažan upravljački tim daju nam odličnu poziciju sa koje se HGAA može razvijati u banku izbora za svoje korisnike.“

Nick Tesseyman, izvršni direktor EBRD-a, povodom uspešnog završetka akvizicije istakao je da je kao suvlasnik ova finansijska institucija „posvećena pružanju izuzetnih usluga građanima, malim i srednjim preduzećima, korporativnim klijentima i klijentima koji dolaze iz javnog sektora u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, sa ciljem da Grupa bude među pet vodećih banaka u regionu. EBRD će obezbediti finansijska sredstva i ekspertizu kako bi omogućili snažan razvoj Grupe od koje se očekuje da odigra vitalnu ulogu u razvoju ekonomija zemalja u kojima posluje.“

„Vratili smo se u igru sa snažnim i stabilnim vlasnicima i odličnim timom“, istakao je Ulrih Kising, predsednik Upravnog odbora Grupe. „Radimo veoma naporno kako bismo ponudili inovativne visoko kvalitetne proizvode i sigurne usluge i ostvarili značajno povećanje naše rastuće baze klijenata u segmentu poslovanja sa građanima i malim i srednjim preduzećima i kako bismo ostali snažan partner našim korporativnim i klijentima u javnom sektoru.“

Na svojoj prethodnoj poziciji predsednika Izvršnog odbora Investitionsbank Berlin (IBB) Ulrih Kising bio je zadužen, između ostalog, za razvijanje programa finansiranja malih i srednjih preduzeća i korporativnih klijenata.  Prethodno je obavljao  više rukovodećih pozicija tokom 20 godina svoje karijere u Deutsche banci AG. U Poljskoj je bio zadužen za uspostavljanje i razvoj poslovanja ove banke u segmentu poslovanja sa građanima i malim i srednjim preduzećima.

Novi vlasnici HGAA imaju dugu istoriju i izuzetne rezultate u investiranju kapitala u sektoru finansijskih usluga, kao i kada je reč o investiranju u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, s obzirom da je tokom prethodnih 20 godina Advent International investirao u 40 kompanija u regionu. Osim toga, ovaj investicioni fond ima veliko iskustvo u oblasti finansijskih usluga koji obuhvata investiranje u više od 60 kompanija u ovom sektoru širom sveta.

Izvor:Bizlife

Podelite ovaj članak