Agrar pogurao Srbiju – druga u Evropi po rastu izvoza u dolarima

Agrar pogurao Srbiju – druga u Evropi po rastu izvoza u dolarima

Srbija je na drugom mestu u Evropi, odmah iza Malte, po procentualnom rastu izvoza u dolarima u 2016. godini, a najveći doprinos tome je dao izvoz poljoprivrednih proizvoda, izjavio je direktor Udruženja Žita Srbije Vukosav Saković.

„Članice Udruženja Žita Srbije izvezle su 3,5 miliona tona robe i najviše doprinele suficitu u spoljnoj trgovini poljoprivrednih proizvoda“, rekao je Saković na tradicionalnom Danu žitara, koji je organizovalo Udruženje „Žita Srbije“ u saradnji sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu UN (FAO), u okviru 84. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

„Kada posmatramo Evropu u prethodnoj godini, 14 zemalja zabeležilo je rast izvoza, a izraženo u procentima, Srbija je na drugom mestu, odmah iza Malte“, kazao je Saković, navodi se u zajedničkom saopštenju FAO i „Žita Srbije“.

U svetu je, kako kaže, samo 68 zemalja u 2016. godini imalo rast izvoza u dolarima, a ako posmatramo rast u odnosu na prethodnu godinu u procentima – Srbija se nalazi na petom mestu. 

„Sarađujući sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) u ovoj godini se trudimo da dodatno poboljšamo tržišni ambijent kako bi rezultati u izvozu bili još bolji“, istakao je on.

Koordinator FAO i EBRD projekata u Srbiji Miloš Milovanović kaže da je projekat unapređenja izvoza žitarica i uljarica iz Srbije započet početkom godine u saradnji sa „Žita Srbije“, i da EBRD i FAO žele da pomognu u podizanju kapaciteta lokalnih proizvođača i izvoznika, ali i „otvaranju vrata“ stranih tržišta na kojima Srbija još uvek nije prisutna sa svojim proizvodima.

„Krenuli smo sa predstavljanjem ovog sektora poljoprivrede Srbije na skupu proizvođača žitarica „Black Sea Grain“ održanom u aprilu ove godine u Kijevu, a u planu je i nastup na „Global Grain“ konferenciji koja će se održati u novembru ove godine u Ženevi“, rekao je Milovanović.

Na Danu žitara prezentovani su rezultati u proizvodnji, trgovini i izvozu srpskih žitarica i uljarica, i uručena su priznanja najuspešnijim kompanijama u sektoru proizvodnje, prerade i trgovine žitaricama i uljaricama.

Priznanje za ostvarene rezultate u 2016. godini dobile su kompanije Almex iz Pančeva za rezultate postignute u preradi kukuruza, kompanija Konzul iz Novog Sada za rezultate postignute u izvozu uljane repice i izvozu pšenice, novosadski Glencore SRB za rezultate postignute u izvozu suncokreta, beogradska kompanija RWA Srbija za rezultate postignute u izvozu soje, Victoria group iz Novog Sada za rezultate postignute u izvozu sačme, Žito Bačka iz Kule za rezultate postignute u izvozu brašna i MK Commerce za rezultate postignute u izvozu kukuruza i za izvoznika godine.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak