Auto-industrija u Novom Sadu

Auto-industrija u Novom Sadu

Prednosti Srbije već su blizina EU, kvalifikovana radna snaga i konkurentni troškovi proizvodnje, a uz više inovacija, savremene tehnologije i dizajna, kompanije iz Srbije i regiona mogle bi još više učestvovati u proizvodnji najsavremenijih automobila, kao dobavljači najvećih svetskih proizvođača. To je glavna poruka konferencije „SEE Automotive – Connect & Supply 2016“, koja je održana  u Novom Sadu, a okupila je neke od najvažniji svetskih aktera iz automobilskog sektora.

Na tu prvu konferenciju o automobilskoj industriji u Jugoistočnoj Evropi došli su predstavnici 110 kompanija iz 16 zemalja (Srbija, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, BiH, Slovačka, Turska…), kao i predstavnici kompanija „Fiajt”, BMNj, „Volkswagen”, „Federal mogul”, „Bosch“, Magna, „Mitsubishi Electric”, „ Gebrüder Weiss”, „Grammer system”, „Evonik”, AD „Plastik” i drugih.

Predstavnici tih velikih kompanija istakli su da su otvoreni i vrlo zainteresovani za saradnju s dobavljačima iz regiona, što potvrđuje i činjenica da su organizatori konferencije, Fond za podršku investicija u Vojvodini (VIP fond) i Automobilski klaster Srbije, uspeli da organizuju više od četiri stotine sastanaka proizvođača automobila i dobavljača iz regiona.

Zbog duge tradicije Srbije u toj industriji, mnoge domaće kompanije već su se pozicionirale kao partneri evropske automobilske industrije u proizvodnji gumenih proizvoda, plastike, kotrljajućih ležajeva itd., ali ova konferencija svakako može pomoći Srbiji da se u narednom periodu još bolje pozicionira u sektoru prateće automobilske industrije.

Svi učesnici potvrdili su VIP fondu da su izuzetno zadovoljni, da su uspeli da ostvare brojne konkakte, i da kao rezultat konferencije sigurno slede nove poslovne saradnje. I VIP fond je uspeo da dogovori nekoliko poseta stranih kompanija, koje su se zainteresovale za moguća ulaganja u Srbiji.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak