Balkanski barometar: Nezaposlenost glavna briga, raste strepnja od korupcije

Balkanski barometar: Nezaposlenost glavna briga, raste strepnja od korupcije

Savet za regionalnu saradnju (RČ) predstavio je 9. oktobra 2017. godine u Briselu Balkanski barometar (BB) za 2017. godinu, načinjen na osnovu istraživanje mišljenja građana i privrednika o situaciji, koji pokazuje da je u regionu nezaposlenost glavna briga, a da raste strepnja od korupcije.

„Nezaposlenost ostaje glavna briga naših građana, iako više većih ekonomija u regionu pokazuje znake ekonomskog oporavka. Zabrinjavajuće je da, prema rezultatima Barometa, sve je veća strepnja zbog korupcije“, rekao je Goran Svilanović, generalni sekretar RČ.

On je podsetio da je u Barometru od 2015. godine 15 odsto ispitanika ocenilo je korupciju kao jedan od glavnih problema regiona, dok je već godinu dana kasnije ova brojka porasla na 27 odsto, da bi ove godine 32 odsto ispitanika navelo korupciju kao najveći problem.

„Povećanje ekonomskog rasta u privredama u regionu sa sobom je donelo optimističniji pogled na budućnost, koji sada treba pratiti odlučnim aktivnostima vlada. Iako nije novost da je pred regionom mnogo posla, nadamo se da će nalazi Balkanskog barometra pomoći u utvrđivanju podsticajnih programa za dalji rast u regionu, naročito imajući u vidu provođenje višegodišnjeg plana aktivnosti Regionalnog ekonomskog prostora kojeg je pripremilo RČ, a odobrili lideri iz regiona, ovog leta u Trstu“, dodao je Svilanović. 

Uprkos iskazanoj podršci evropskoj integraciji, skepticizam u pogledu kratkoročnih i srednjoročnih izgleda regiona za pridruživanje je i dalje široko rasprostranjen, sa 23 odsto ispitanika koji su rekli da veruju da do članstva u EU nikada neće doći, pokazuje Barometar.

Macjej Popovski, zamenik generalnog direktora za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenje (DG NEAR) ponovio je spremnost Evropske unije da nastavi podržavati proces proširenja, što predsednik Junker jasno i nedvosmisleno poručuje Zapadnom Balkanu. 

„Uvek je dobro proveriti situaciju na terenu i čuti mišljenja građana i poslovne zajednice u regionu. Svedoci smo da su pozitivna dešavanja otvorila prostor za optimizam. Samit u Trstu je bio još jedan stimulans tom okruženju, jer je omogućio da predstavnici Evropske unije i regiona rade zajedno, a rezultiralo je dogovorima o Regionalom ekonomskom prostoru i transportu, na primer“, kaže Popovski.

Predstavljajući glavne nalaze stavova, iskustava, težnji, viđenja i očekivanja ekonomija Zapadnog Balkana, Vladimir Gligorov, stručni konsultant GfK-a i istraživač na Institutu za međunarodne ekonomske studije u Beču, naglasio je da se privrednici i dalje bore sa onim što vide kao složeno oporezivanje i nepovoljan poslovni ambijent uz nepredvidiv pravni sistem. 

„62 odsto poslovnih ljudi u regionu vide pokretanje vlastitog posla u mestu u kome žive kao veoma teško ili teško. Više od polovine njih, odnosno 51 odsto, veruje da bi unapređenje puteva imalo najpozitivniji uticaj na njihovo poslovanje. Iako se 56 odsto ispitanika slaže da vlasti uzimaju u obzir njihove potrebe, mada samo u ograničenoj meri, pozitivno je što se beleži smanjenje broja ispitanika koji smatraju da ih vlasti ignorišu (pad sa 38 odsto iz 2015. godine na 30 odsto)“, rekao je Gligorov. 

Predstavljanje Balkanskog barometra 2017 je organizovao RČ u saradnji sa Centrom za evropske politike (EPC), nezavisnom ekspertskom organizacijom.Balkanski barometar (BB) je godišnje istraživanje mišljenja koje je naručio RČ, a sprovela GfK, i u njegovom sklopu se prikupljaju i analiziraju informacije građana i privrednika iz regiona na različite teme, kao što su zaposlenost, trgovina, investicije, korupcija, itd. 

Trećim izdanjem je bilo obuhvaćeno 8.000 građana i 1.600 preduzeća. 

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak