Bankari predviđaju rast BDP-a Srbije od 2,2 odsto u 2016.

Bankari predviđaju rast BDP-a Srbije od 2,2 odsto u 2016.

Analitičari Unikredit banke prognozirali su Srbiji rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 2,2 odsto za ovu godinu, što je do sada naoptimističnija prognoza neke od međunarodnih finansijskih institucija.

Prognoza Unikredita veća je za 0,2 odsto od predviđanja Evropske komisije (2,0 odsto) i za 0,4 odsto od projekcija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke (1,8 odsto).

Međutim, kako sada stvari stoje, analitičari ove banke za 2017. procenjuju skromniji rast srpske privrede, od 1,8 odsto.

– Očekuje se da ekonomsko okruženje regiona centralne i istočne Evrope ostane pozitivno. Većina zemalja će pokazati solidan privredni rast, kako u 2016, tako i u 2017 – izjavio je direktor Unikreditove Divizije za poslovanje u CIE Karlo Vivaldi, na konferenciji EBRD-a u Londonu, javlja izveštač Tanjuga.

U regionu centralne i istočne Evrope, rast je za ovu godinu prognoziran na 1,3 odsto, a za sledeću na 2,6 odsto u odnosu na 0,4 odsto, koliko je iznosio 2015.

Pored toga, očekuje se da se ekonomski rast proširi na sve zemlje centralne i istočne Evrope u 2016. godini.

Prema istraživanju Unikredita, realan rast BDP-a u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi trebalo bi da dostigne 3,2 odsto ove i 3,3 odsto naredne godine, nakon ostvarenih 3,5 odsto u 2015. godini.

Mauro Đorđo Marano, zamenik direktora Odeljenja za strateške analize CIE u Unikreditu, rekao je da je u tom regionu primetan napredak kada je reč o kreditiranju preduzeća.

U narednom periodu u fokusu će biti kreditiranje privrede, naveo je on, pozivajući se studiju „Bankarstvo u CIE – podrška održivom razvoju i inovacijama“.

Mahom zbog manje investicija, a delom i zbog povećane privredne štednje, proteklih godina je kreditiranje korporativnog sektora u većini zemalja centralne, istočne i jugoistočne Evrope bilo oslabljeno, ali je rast kredita privredi ubrzan u nekim zemljama u 2015, navode analitičari ove banke.

Istovremeno, struktura izvora finansiranja u regionu CIE pokazuje da postoji prostor za veću ulogu hartija od vrednosti. Izvoz i fondovi EU trebalo bi da obezbede dodatne poslovne mogućnosti za banke u regionu.

Izvor: Blic, Tanjug

Podelite ovaj članak