„Bela lista“ uslov za posao

„Bela lista“ uslov za posao

Vlada preporučuje JP da posluju samo sa firmama koje imaju dobar rejting. Prednost preduzećima koja poreze i doprinose redovno plaćaju.

Sve državne institucije će pre nego što nekom preduzeću povere određeni posao morati da provere da li je na „crnoj“ ili na „beloj“ listi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Vlada Srbije usvojila je juče na sednici zaključak kojim je državnim institucijama preporučeno da pre donošenja odluke o dodeli posla preko javnih nabavki provere rejting preduzeća, kako bi se izbeglo da poslove dodeljuju firmama koje ne ispunjavaju obaveze prema radnicima.

Cilj preporuke je da prednost u dobijanju poslova imaju preduzeća koja redovno plaćaju poreze i doprinose, vode računa o bezbednosti zaposlenih i poštuju ugovorne obaveze.

– Rangiranje na „beloj“ i „crnoj“ listi pokazuje kapacitet preduzeća da obave posao za koji konkurišu, koristeći kriterijume kao što su broj zaposlenih na neodređeno vreme, učestalost težih i lakših povreda na radu, pojavu rada na crno i redovno plaćanje poreza i doprinosa – navode u resornom ministarstvu. – Zaključak se ne odnosi samo na izvođače radova, već i na projektantske kuće, kao i na firme koje se bave nadzorom.

Ovim zaključkom državnim institucijama se preporučuje da u javnim nabavkama propišu dodatne uslove u pogledu kadrovskog kapaciteta i koriste „crne“ i „bele“ liste građevinskih preduzeća kao način kontrole da li su ponuđači ispunili sve tražene uslove. 
Provere na svaka dva meseca

Na kraju decembra prošle godine na bodovnoj listi je bilo 605 preduzeća, sa 29.308 zaposlenih. Od ukupnog broja firmi, na kraju prošle godine 330 se nalazilo na „beloj“, a 275 na „crnoj“ listi. Zaključak Vlade predviđa i da se bodovna lista, koja se nalazi na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ubuduće ažurira na dva meseca.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *