BG berza – sad je deset puta gore

BG berza – sad je deset puta gore

Razvoj tržišta kapitala je važan za razvoj tržišne privrede, ali je situacija na Beogradskoj berzi danas deset puta gora u odnosu na 2007. godinu.

To su ocenili učesnici konferencije o razvoju berze, navodeći da je velika šteta što domaće kompanije ne prikupljaju kapital prodajom akcija, umesto zaduživanjem kod banaka.

Dnevni promet berze danas je u najboljem slučaju 200.000 evra, a za celu 2007. je iznosio dve milijarde evra, rekao je direktor Beogradske berze Siniša Krneta, ocenjujući da je berzansko trzište u Srbiji veoma plitko.

Beogradska berza se razvijala na bazi zakona pre 2000. godine i procesa privatizacije, rekao je Krneta i dodao da je u tom periodu do danas sa berze nestalo „sijaset blu čipova“, (najkvalitetnije akcije kompanija, kojima se svakodnevno trguje). 

Danas su ostale samo dve kvalitetne akcije – NIS-a i Aerodroma “Nikola Tesla”, primetio je on. 

Govoreći o značaju tržišta kapitala, Krneta je rekao da Srbija može da napreduje na listi Svetskog ekonomskog foruma po konkurentnosti i razvoju infrastrukture, ali finansijsko tržište, koje je sve nerazvijenije, biće balast je koji će te postignute rezultate umanjiti i obezvrediti. 

Specijalni savetnik u Ministarstvu privrede Dušan Korunoski ocenio je da je u Srbiji vlada veliki otpor prema reformama i dodao da je Ministarstvo svesno da postoje problemi koji vladaju i u finansijskom tržištu. 

Korunoski je naveo da je Srbija na rang listi Svetskog ekonomskog foruma na 138. mestu od 140 zemalja po kriterijumu zaštite interesa malih akcionara i to je onoi što treba sistemski urediti, naveo je Korunoski. 

Ekonomista Milan Kovačević je ocenio da u privredi vlada opšta netransparetnost, imajući u vidu da neka preduzeća još nisu objavila poslovne rezultate za 2014. godinu. 

Na berzi ima 4,8 miliona malih akcionara, zahvaljujući deobi besplatnih akcija, a njihova prava nisu zaštićena, što je apsurd, primetio je Kovačević. 

Prema njegovim rečima, Beogardska berza bi trebalo da pojednostavi procedure za trgovine, a Komisija za hartije od vrednosti da ojača svoj integritet.

 

Izvor.Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *