Blog

Održana radionica Oblast priznavanja biljnih sorti i registar održavaoca sorti voća i vinove loze u Srbiji

U Privrednoj komori Srbije – Regionalnoj privrednoj komori Južnobačkog upravnog okruga, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije odžana je Radionica: Oblast priznavanja biljnih sorti i registar održavaoca sorti voća i vinove loze u Srbiji. Ova radionica održana je u okviru EU IPA II Program za Srbiju Tvining projekta “Jačanje kapaciteta fitosanitarnog sektora u oblasti priznavanja biljnih sorti uključujući i ovlašćene organizacije”.
 

Uvodničari na radionici bili su:

Aleksandar Tabaković, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije – Proces registracije domaćih novostvorenih i stranih sorti voća i vinove loze;
Pjerfederiko La Note, Institut za održivu zaštitu bilja – CNR, Republika Italija – Održavaoci starih autohtonih srpskih sorti voća i vinove loze;
Gabriele Di Gaspero, Institut za primenjenu genetiku, Republika Italija – Inovacije u voćarstvu i vinogradarstvu. Nove sorte dostupne na tržištu;
Pjerđakomo Bjanki, Savet za istraživanja u poljoprivredi, Republika Italija – Proizvodnja kvalitetnog biljnog materijala voća i vinove loze – Dobre strane upotebe sertifikovanog biljnog materijala.

Na radionici su prisustvovali predstavnici akademske zajednice, […]

Više informacija...

Konstituisana Sekcija za posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti

U PKS-RPK Novi Sad, 25. marta 2019. godine, održana je Konstituivna sednica Sekcije za posrednike u prometu i zakupu nepokretnosti.

Na sednici  je jednoglasno izabran Dragan Mitrović, menadžer Đinas DOO iz Novog Sada za predsednika Sekcije, a Jovan Babalj, direktor NS Group doo iz Novog Sada i Vladimir Rafajlović, menadžer Real House doo iz Novog Sada za zamenike predsednika Sekcije.
Obrazovanje ove sekcija proizvod je inicijative privrednika iz ove delatnosti Južnobačkog upravnog okruga u cilju unapređenja poslovnog ambijenta, kako u Regionu, tako i u Republici Srbiji.
 

Više informacija...

Stare tablice na traktorima i dalje važe

Iako je Zakonom o bezbednosti saobraćaja previđeno da do 3. aprila traktori s prikolicom moraju da imaju nove registarske tablice, ta odluka se, ipak, neće primenjivati.
Inače, traktori imaju trajnu registraciju koja se primenjuje od 1989. godine. Budući da je rok veoma blizu, poljoprivredici su odahnuli jer će stare tablice i potvrde važiti i dalje uz potvrdu o tehničkoj ispravnosti traktora, što je i sada zakonska obaveza.
Zemljoradnike je obradovao potpredsednik Vlade  Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavom da će predložiti Vladi nove izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima na osnovu kojih poljoprivredni proizvođači neće morati da preregistruju traktore i prikolice kojima su izdate trajne registracije i koji imaju stare registarske tablice.
Predložićemo da se izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima predvidi da stare tablice i potvrde važe i dalje uz posedovanje odgovarajuće potvrde o tehničkoj ispravnosti, što je i do sada bila zakonska obaveza, naveo je Stefanović.
Kako je dodao, izmenama Zakona predložiće se ukidanje odluka o preregistraciji […]

Više informacija...

Za ribnjake Vojvodina ponudila 20 miliona dinara

Pokrajina Vojvodina dodeliće bespovratno 20 miliona dinara preko konkursa za podizanje novih ribnjaka i rekonstrukciju postojećih.
Sredstva su usmerena za ribnjake veće od hektar, a manje od 50 hektara koji se nalaze u Vojvodini, a mogu ih koristiti pravna lica i zemljoradnčke zadruge.
Pokrajinska bespovratna sredstva mogu biti od 70 odsto vrednosti zemljanih radova, za rekonstrukciju ribnjaka ona ne mogu biti veća od pola miliona dinara, dok je podizanje novih ribnjaka limit 800.000 dinara.
Ukupan iznos pokrajinskog novca za ribnjake po jednoj prijavi ograničen je na pet miliona dinara, a rok za konkurisanje je 15. april.
Izvor:Tanjug

Više informacija...

Potpisan plan upisa učenika u srednje škole

Prema smernicama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, 22. marta 2019. godine RPK Južnobačkog upravnog okruga je u saradnji sa Školskom upravom Novi Sad potpisala Plan upisa učenika u srednje škole na teritoriji Grada Novog Sada za školsku 2019/2020. godinu.

Reč je o dokumentu koji je zasnovan na realnim potrebama privrednog razvoja lokalne zajednice, a potpisali su ga načelnica za obrazovanje Novog Sada Lidija Tomaš, direktori 16 novosadskih srednjih škola i direktorka RPK Južnobačkog upravnog okruga Olivera Simović .
“Grad Novi Sad je i ove godine, kao i prethodnih godina, pripremio plan upisa koji će potpisati zajedno sa Regionalnom privrednom komorom, a plan je pripremljen kako u saradnji sa nadležnim ministarstvom, odnosno Školskom upravom, tako i sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Imamo značajan trend porasta privrednika koji iskazuju svoju zainteresovanost da učenike, odnosno da uđu u sam sistem dualnog obrazovanja i da pruže odgovarajuću praksu i podršku za učenike koji se obrazuju u stručnim zanimanjima”, rekla je Lidija Tomaš, načelnica Gradske […]

Više informacija...

Vojvodina pčelarstvo pomaže sa 25 miliona dinara

Preko javnog konkursa koji je otvoren do 10. aprila pokrajina Vojvodina ponudila je ukupno 25 miliona dinara za sufinansiranje investicija u pčelarstvo.
U cilju unapređivanje pčelarske proizvodnje i proizvodnje meda pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu ponudio je bespovratno preko ovog konkursa i do 50 posto sredstava za novih pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo.
Maksimalan iznos pokrajinske podrške po jednoj prijavi za pčelare je 300 hiljada dinara.
Kupovinu novih pčelinjih društva pokrajina je spremna da pomogne sa do 100 hiljada dinara, dok podrška ponuđena za kupovinu opreme i uređaja za pčelarstvo iznosi 300 hiljada dinara.
Za pokrajinski novac mogu da konkurišu pravna i fizička lica registrovana kao poljoprivredna gazdinstva ako imaju između 20 i 500 košnica a konkurs je otvoren do utroška novca odnosno do 10. aprila. 
Izvor: Tanjug

Više informacija...

Fitosanitarci Srpske zabranili uvoz semena graška iz Srbije

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz pošiljke semena iz Srbije u količini od 572,5 kilograma, jer pošiljku nije pratila potrebna propisana dokumentacija, saopšteno je iz Inspektorata Srpske.
Reč je o semenu graška sorti „Čudo Amerike“ neto težine 250 kilograma, zatim „Kelvedon“ 150 kilograma i „Mali Provansalac“ 172,50 kilograma, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.
Prilikom pregleda pošiljke utvrđeno je da istu ne prati ISTA sertifikat koji predstavlja dokument o kvalitetu partije semena u međunarodnom prometu, čime nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvoz, navodi se u informaciji.
Kvalitet semena poljoprivrednog bilja je, kažu u Inspektoratu, osnovni preduslov za postizanje visokih i kvalitetnih prinosa, zbog čega inspekcija vrši kontinuiranu kontrolu uvoza semena, kao i unutrašnjeg prometa.
Izvor: Tanjug
 

Više informacija...

Proizvodna cena maline od 110,9 din po kilogramu

Proizvodna cena maline u Zapadnoj Srbiji, Moravičkom i Zlatiborskom okrugu kreće se od 110,9 dinara za kilogram pa i niže, kako se prinos približava količini od 15 tona po hektaru, zaključili su članovi Radne grupe zadužene za unapređenje proizvodnje maline u Republici Srbiji.
Radna grupa je održala sastanak u Čačku u cilju tačnog određivanja proizvodne cene koštanja sveže maline, a članovi su se složili sa dobijenim rezultatima kalkulacije. 
Na prostoru Zapadne Srbije, Moravičkog i Zlatiborskog okruga, gde se odvija najveći deo proizvodnje maline i gde se uz primenu agrotehničkih mera postižu prinosi od 12 do 15 tona po hektaru, proizvodna cena koštanja kreće se od 110,9 din/kg, pa i niže, kako se prinos približava količini od 15 tona po hektaru“, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede. 
Na sastanku je konstatovano i da se na prostorima poput Prijepolja i Brusa, gde ne postoje adekvatni klimatski i drugi uslovi za uzgoj maline kao na tim područjima, postižu prinosi do osam tona po hektaru, zbog […]

Više informacija...

Usevima bi pogodavale obilnije padavine

Ozimim usevima pšenice i šećernoj repi, kao i predstojećoj setvi kukuruza, suncokreta i soje, pogodovale bi obilnije padavine u aprilu i maju, kažu stručnjaci. 
Za ovo doba godine jako su slabo razvijeni usevi ozimih strnih žita u poređenju sa prethodnim godinama.
Pšenica posejana u prvoj polovini oktobra nalazi se u fazi od tri lista do tri bočna izdanka.
„To znači da je stanje vrlo šaroliko kod rano posejanih useva usled suše i neujednačenog nicanja tokom oktobra i prve plovine novembra“, kaže za Tanjug Vladimir Aćin iz Odeljenja za strna žita Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu. 
Posejano je ukupno oko 550.000 hektara ozime pšenice i oko 80.000 hektara ozimog ječma, što je manje u odnosu na proizvodnu 201
Naveo je da se usevi posejani krajem oktobra i početkom novembra 2018. godine nalaze u fazi bokorenja, što znači jedan bočni izdanak i ujednačeniji su u rastu. 
„U toku je setva šećerne repe, a početkom aprila kreće setva suncokreta, kukuruza i soje. Bilo bi dobro […]

Više informacija...

Unapređenje znanja o pravnom okviru i obuka za korišćenje sistema eKatastar

NALED i „PwC“ u saradnji sa Grupacijom posrednika u prometu nepokretnosti Srbije Udruženja za trgovinu, 18. marta 2019, organizovali su obuku za agente u prometu nepokretnosti u PKS-RPK Novi Sad. Obuka je organizovana uz podršku Fonda za dobru upravu Vlade Ujedinjenog kraljevstva.
Prisutni privrednici Južnobačkog okruga imali su priliku da unaprede znanja posrednika o pravnom okviru koji reguliše postupak upisa nepokretnosti u katastar, kao i da se upoznaju sa svim dokumentima potrebnim za solemizaciju ugovora o prometu nepokretnosti. Nakon teorijskog dela obuke, polaznici su prošli i obuku za praktičan rad sistema eKatastar Republičkog geodetskog zavoda.

 

Više informacija...