Bogosavljević Bošković: Intenzivirati saradnju Srbije i Slovenije u poljoprivredi

Bogosavljević Bošković: Intenzivirati saradnju Srbije i Slovenije u poljoprivredi

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković sastala se u Parizu sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i prehrane Slovenije Dejanom Židanom, a na sastanku je dogovoreno intenziviranje saradnje dve zemlje u različitim oblastima.

Kako je saopšteno iz resornog ministarstva, dogovoreno je razvijenje saradnje najskorijim sastancima ekspertskih grupa, kada je reč o poboljšanju promocije kvaliteta domaćih poljoprivrednih proizvoda, stvaranja pravnih okvira koji bi zaštitili male poljoprivredne proizvođače u cilju poboljšanja konkurentnosti na domaćim i stranim tržištima i zajedničkim nastupima na trećim tržištima.

Takođe, dogovoreno je i da se zajednički radi na projektima za korišćenje predpristupnih fondova Evropske unije.

Slovenački ministar poljoprivrede preneo je iskustva te zemlje tokom perioda pristupanja EU ali i po dobijanju punopravnog članstva, a u razgovoru su istaknuta i iskustva i izazovi sa kojima se suočavaju poljoprivrednici u Sloveniji i Srbiji.

Na poziv Bogosavljević Bošković slovenački ministar biće gost na predstojećem Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, dok će ministarka poljoprivrede biti gost Sajma poljoprivrede u Sloveniji u avgustu ove godine, dodaje se u saopštenju.

Bošković, na poziv francuskog ministra poljoprivrede, prehrambene industrije i šumarstva Stefana Le Fola, boravi u trodnevnoj poseti Francuskoj, gde se u Parizu održava Međunarodni sajam poljoprivrede 2015 SIA.

Tokom posete, Bošković će učestvovati i na konferenciji „Poljoprivreda i klimatske promene: Uloga javnih politika“, a poslednjeg dana posete obići će štandove poljoprivrednih proizvođača na Međunarodnom sajmu poljoprivrede.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak