Čadež: Možemo da očekujemo nove investicije iz Nemačke

Čadež: Možemo da očekujemo nove investicije iz Nemačke

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je, nakon poslovnog foruma „Srbija“ u Frankfurtu, da naša zemlja može da očekuje nove investicije iz Nemačke i njene pokrajine Hesen.

On je, u izjavi Tanjugu, rekao da je Forum bio prilika da se razgovara sa predstavnicima više od 200 nemačkih kompanija, uglavnom iz pokrajine Hesen, jedne od četiri pokrajine sa kojom Srbija najviše sarađuje i u koju najviše izvozi.

Čadež je podsetio da sa Hesenom, u trgovinskoj razmeni, imamo čak i suficit, jer više izvozimo nego što uvozimo.

On je rekao da su na skupu predstavljene mogućnosti ulaganja u Srbiju, ali i za saradnju između nemačkih i srpskih kompanija, malih i srednjih preduzeća, koja mogu da budu u lancu dobavljača nemačkih kompanija.

Zbog toga je, kako je objasnio, bilo važno što je PKS forum orgnaizovala ne samo sa Industrijsko-trgovinskom komorom Frankfurta (IHK), već i sa Udruženjem za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku (BME) jer ta institucija okuplja 9.000 kompanija.

Pokušali smo da produbimo saradnju sa kompanijama u Hesenu, reakcije su veoma dobre, a imali smo i bilateralne razgovore sa nemačkim preduzećima, naglasio je Čadež.

„Sledeći put kada se budemo videli u Beogradu predstavićemo vam dalje naše kompanije i mogućnosti za ulaganje“, bila je poruka Čadeža nemačkim preduzetnicima.

On je, na poslovnom forumu, koji su otvorili premijer Aleksandar Vučić i ministar privrede Hesena Tarek al Vazir, ukazao da je Srbija veoma interesantna za strane ulagače pre svega zbog odgovorne ekonomske politike koju vodi vlada.

Čadež je istakao da je, i pored restriktivnih reformi, postignut privredni rast, i to ne zahvaljujući potrošni, već investiticijama i izvozom, što znači da je to zdrav rast.

Takođe Sbriju čini interesantnom za strane ulagače sporazume koje ima o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Turskom, Kazahstanom, Belorusijom i mnogim drugima.

Prema njegovim rečima dolazak investitora je važan jer oni otvaraju mogućnost da oko otvorenih pogona rade mnogi manji dobavljači iz Srbije.

Čadež je ocenio da veliki potencijal za investiranje u Srbiju postoji u infrastrukturi, poljoprivredi, metalskoj industriji, ali i IT sektoru.

On je govorio i o reformi PKS, naglasivši da nova komora radi na podsticanju izvoza, pospešivanju konkurentnosti srpske privrede, i da je glas srpskih privrednika.

Dalje je ukazao i na činjenicu da je vlada proglasila 2016.godinom preduzetništva, ističući da je ovo prva vlada koja je ovu temu stavila u fokus svoje politike.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak