Da se zna šta je „Srpski kvalitet”

Da se zna šta je „Srpski kvalitet”

Građani će uskoro u trgovinama moći da nađu prehrambene proizvode s oznakom Srpski kvalitet”, a agroekonomisti i proizvođači veruju da će to povećati prodaju domaćih proizvoda.

„Srpski kvalitet” moći će da ponesu proizvodi sačinjeni isključivo od sirovina koje potiču iz Srbije i pri tom su kvalitetniji od drugih.

Vlada Srbije je početkom novembra usvojila Uredbu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine da poljoprivredno-prehrambeni proizvodi proizvedeni od sirovine koja potiče isključivo iz Srbije, ponesu oznaku „Srpski kvalitet”. Na osnovu tog dokumenta, biće omogućeno da se u prodavnicima i trgovinskim lancima u Srbiji postave posebni rafovi s oznakom „Srpski kvalitet”, na kojima će biti izloženi isključivo proizvodi s tim žigom.

Agroekonomski analitičar Milan Prostran ističe da je „Srpski kvalitet” odlična stvar. On kaže da će se tom akcijom obezbediti kvalitetnija ishrana stanovništva jer će građani imati pravu sliku o tome šta kupuju.

– Sa zaštićenim kvalitetom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda imaćemo i veću prođu na svetskim tržištima – naglasio je on.

Po njegovoj oceni, donošenjem te uredbe cilja se na sveobuhvatnu akciju da bi se povećala konkurentnost domaćeg proizvođača i zaštitili domaći potrošači, odnosno cela poljoprivreda u uslovima „slobodnog tržišta koje je surovo i nemilosrdno”. On je naglasio i da je veoma bitno da se u

celom tom procesu označavanja žigom „Srpski kvalitet” do kraja ispoštuje monitoring, odnosno da bude ispraćen put od zemljišta, sirovine pa do finalnog proizvoda koji dolazi do potrošača.

Prostran je podsetio i na to da je u svetu trend da se štite domaći proizvođači kroz parolu „Kupujmo domaće”, naglašavajući da to više nije floskula već da to rade i najrazvijenije zemlje, poput Francuske koja je jedan od velikih proizvođača hrane u EU.

– Mi moramo da vidimo kako da učinimo srpsku poljoprivredu konkurentnijom u procesu ka EU. Ja sam za održivu poljoprivredu i princip u se i u svoje kljuse. Mi moramo dobro sagledati sve ono štio nam nosi liberalno tržište, koje veoma lepo zvuči, ali malim zemljama s malim ekonomijama ostavlja malo prostora da budu konkurentne – naveo je on.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak