Deo duga poljoprivrednika za penzije biće otpisan

Deo duga poljoprivrednika za penzije biće otpisan

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio da dug poljoprivrednika po osnovu penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja iznosi 185 milijardi dinara,

da će deo biti otpisan, kao i da će biti refomisan sistem PIO osiguranja u poljoprivredi. 

– To su zvanični podaci Poreske uprave – rekao je Nedimović . On je naveo da oko 30 milijardi dinara tog duga otpada na zdravstveno osiguranje, „a ostalo je PIO osiguranje, što glavnica, što kamate”.

Kako je kazao, to su ozbiljne stvari i cifre i o tome će se u narednom periodu raditi s Ministarstvom finansija da bi se problem rešio.

– Spekulisalo se dosta ranije, a i pre dvadesetak dana, prinudnom naplatom i oduzimanjem oranica. To uopšte nije tačno. To su bile prinudne naplate po osnovu PDV-a, ali to je druga stvar – rekao je Nedimović.

On je dodao da će biti reformisan sistem penzijskog i invalidskog osiguranja u poljoprivredi.

Tokom razgovora s poljoprivrednicima, ministar je primetio da su poljoprivredne penzije veoma male, pošto je njihov prosek oko 10.500 ili 11.000 dinara.

– Zajedno sa Ministarstvom finansija radimo na tome da otpišemo dugove koji postoje za doprinose za zdravstveno osiguranje. Jer, neko ko nije imao pravo da se leči zato što nije platio – kako da mu naplatim kada nije ni imao pravo da se leči? – kaže Nedimović.

Kada je reč o doprinosima za PIO, oko 40 odsto su glavnice, a 60 odsto su kamate.

– Naša ideja je, i predlog Ministarstva poljoprivrede će biti, da se otpišu kamate. A za glavnicu, ko bude želeo da uveže svoj staž, da mu se to omogući na duži period. Mi tu moramo da vodimo ozbiljne pregovore s Ministarstvom finansija – istakao je ministar poljoprivrede.

 

Menjati zakon

Nedimović je najavio i da će Ministarstvo poljoprivrede predložiti izmene Zakona o PIO koji se odnosi na poljoprivredu.

– Da spram ekonomske vrednosti koju neko proizvede na svom gazdinstvu ima pravo da bira nekoliko grupa kako će plaćati svoj doprinos i da ne bude obavezno svima već da utvrdimo neki limit – rekao je Nedimović.

On je naveo i da su zakoni od pre desetak godina predviđali da se za doprinose za PIO plaća isto, bez obzira na to da li neko ima hektar ili 100 hektara zemlje, i ocenio da je to nelogično.

– Ali, uvrnutija situacija je da, ako neko 15 godina plaća doprinose za PIO ima istu penziju kao i onaj ko ih plaća 40 godina. Ne znam da je to negde postojalo, samo kod nas – kazao je Nedimović.

 

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *