Devizne rezerve veće, povećan kreditni potencijal banaka

Devizne rezerve veće, povećan kreditni potencijal banaka

Na kraju 2016. u odnosu na kraj 2012. neto devizne rezerve Narodne banke Srbije povećane su za 1,8 milijardi evra, i to je ono na šta država može da računa, izjavila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Na kraju 2016. u odnosu na kraj 2012. neto devizne rezerve Narodne banke Srbije (kad se od njihovog bruto iznosa oduzmu devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovama) povećane su za 1,8 milijardi evra, i to je ono na šta država može da računa, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković za Tanjug.

Povodom tvrdnji pojedinih opozicionih poslanika da je jedan od rezultata sadašnje vlasti i smanjenje deviznih rezervi, ona je istakla:

„Naravno, istina je da su u bruto iznosu u ovom periodu devizne rezerve smanjene za 0,7 milijardi evra, ali to znači da su ta sredstva (oko 2,5 milijardi evra = 1,8 +0,7) vraćena bankama sa jasnom namerom i svrhom da se poveća njihov kreditni potencijal“.

Kako je dodala, i u svojoj kući možemo da brojimo sve pare koje imamo u novčaniku, ali računamo samo na svoje.

„Tako je i sa deviznim rezervama Narodne banke – ako ih ima više u bruto iznosu ne znači da naša država raspolaže sa više deviznih sredstava neophodnih za izvršenje svojih ugovornih i zakonskih obaveza – od servisiranja kreditnih obaveza do prevencije kratkoročnih oscilacija na tržištu“, ukazala je Jorgovanka Tabaković.

Prema njenim rečima, zaključak je nedvosmislen: država sada poseduje znatno veća sredstva, dok je po osnovu smanjenja stope devizne obavezne rezerve (u dva navrata za ukupno 9 procentnih poena) omogućeno bankama i privredi da iskoristi dodatne izvore za finansiranje rasta i zaposlenosti.

 

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *