Diploma ovih 15 evropskih univerziteta vam GARANTUJE POSAO

Diploma ovih 15 evropskih univerziteta vam GARANTUJE POSAO

Institut “Kvakareli Sajmonds” (Quackquarelli Symonds, QS) svake godine pravi rang-listu najboljih univerziteta na svetu. Pri tom se uzimaju u obzir različiti kriterijumi, uključujući i ugled koji univerzitet uživa u naučnim krugovima i kod poslodavaca i broj objavljenih naučnih radova u određenoj oblasti. S obzirom na činjenicu da je dobar posao često jedna od glavnih briga studenata prilikom izbora fakulteta, “Biznis insajder” je izdvojio evropske univerzitete koji su osvojili najveći broj poena za ugled među stručnjacima.
Šest univerziteta je dobilo maksimalnih 100 poena od QS, pa je prilikom sastavljanja ove liste uzet u obzir ugled među poslodavcima širom sveta kako bi se napravila razlika između njih.
15. mesto (33. na svetu): Tehnički univerzitet u Minhenu – nemački univerzitet proizveo je 13 dobitnika Nobelove nagrade i osvojio 97,6 poena za ugled među poslodavcima.
14. mesto (30): Univerzitet Bokoni – nalazi se u Milanu, a poznat je u svetu po kvalitetu programa, naročito MBA. Zbog toga ga poslodavci veoma visoko ocenjuju, pa mu je QS dao 98,1 poen
13. (26): ETH Cirih – Švajcarski savezni tehnološki institut dobio je 98,9 bodova za ugled među poslodavcima i prema tom kriterijumu je najbolji u Švajcarskoj.
13. (24): Univerzitet u Vorviku, a naročito njegov Ekonomski fakultet, cenjen je u britanskim poslovnim krugovima kao rasadnik talenata. Ovde je, između ostalog, studirao sadašnji glavni ekonomista “Banke Engleske” Endi Holdejn.
11. (20): Univerzitetski koledž London (UCL) zauzeo je treće mesto u Velikoj Britaniji, a tome su svakako doprineli poeni za ugled među poslodavima (99,3).
11. (19): HEC Fakultet za menadžment u Parizu – njegovi studenti spadaju u najcenjenije među poslodavcima u celom svetu, a među bivšim studentima su i francuski predsednik Fransoa Oland i bivši direktor MMF-a Dominik Stros Kan. Od QS je dobio 99,3 poena.
9. (17): Politehnički fakultet (Ecole Polytechnique) u Parizu dobio je 99,7 poena, a među njegovim bivšim studentima su tri bivša francuska predsednika i tri dobitnika Nobelove nagrade.
8. (15): Univerzitet u Mančesteru neprimetno je napredovao na rang-list QS tokom godina, velikim delom zbog izvrsnog ugleda među poslodavcima. Osvojio 99,7 poena.u Mančesteru
7. (11): INSEAD, čiji se glavni kampus nalazi u Fontenbleu (Francuska). Jedan od njegovih najpoznatijih diplomaca je glavni izvršni direktor Švajcarskog kreditnog instituta (Credit Suisse) Tidžejm Tajm. Za ugled među poslodavcima institutu je dodeljeno čak 99,9 poena.
1. (10): Fakultet za poslovne studije u Londonu (London Business School, LBS) prva je od šest obrazovnih ustanova koje su osvojile maksimalnih 100 poena za ugled među poslodavcima. Ovde su, između ostalog, studirali sadašnji ministar finansija Ugande, kao i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Žan Tirol.
1. (8): Kraljevski koledž u Londonu (Imperial College London) poznat je u svetu po kvalitetnim postdiplomskim studijama u oblasti prirodnih nauka i tehnike, i zauzima deveto mesto na rang-listi QS. Taj uspeh velikim delom duguje odličnom ugledu među poslodavcima.Coll
1. (7): CentraleSupelec je obrazovna ustanova u kojoj studenti mogu da proučavaju samo tehničke nauke, zbog čega je stekla ugled u krugovima poslodavaca koji traže stručnjake u tim oblastima.
1. (6): Londonski fakultet za ekonomiju i političke nauke (London School of Economics and Political Science) – milijarder Džordž Soros, grčki premijer Jorgos Papandreu, ali i Mik Džeger, studirali su na ovom fakultetu u centralnom Londonu.
1. (3): Univerzitet Kembridž spada u najprestižnije univerzitete na svetu, pa poslodavci jedva čekaju da zaposle njegove diplomce.
1. (2): Univerzitet Oksford je ove godine ostao iza Kembridža na rang-list QS, ali je ipak ostvario savršen rezultat kada je reč o ugledu među poslodavcima. S obzirom na činjenicu da čine gotovo četvrtinu direktora indeksa FTSE 100, i da su 42 od 56 britanskih premijera pohađali ovaj univerzitet, nije nimalo čudno što poslodavci daju prednost kandidatima koji su studirali na njemu.
Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *