Direktor EBRD za Srbiju: Napredak u korišćenju kredita za puteve, pruge i energetiku

Direktor EBRD za Srbiju: Napredak u korišćenju kredita za puteve, pruge i energetiku

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Srbiju Danijel Berg izjavio je da u Srbiji postoji napredak u korišćenju kredita te institucije za puteve, železnicu i energetski sektor.

– Kada je reč o onima koji se ne koriste, ne bih tek tako otkazivao zajmove. Luka Drač može da bude pravi prozor za Srbiju i ostatak Balkana – rekao je direktor EBRD-a za RTS. Zemlje na ovom stepenu razvoja trebalo bi da za javna ulaganja troše četiri do pet odsto BDP-a, ali to Srbiji ne polazi za rukom, pa će ove godine ostati ispod tri odsto, što se ocenjuje kao veoma loš rezultat, podseća RTS.

– Pre svega, EBRD je samo jedan od kreditora, mi ovde radimo sa Svetskom bankom, Evropskom investicionom bankom i drugim međunarodnim kreditorima. Stepen iskorišćenosti novca je oko 60 odsto – kaže Berg.

Na pitanje da li i koliko moramo da platimo za neke od zajmova koje ne koristimo, Berg je istakao da sve banke kada daju novac, propisuju i taksu koja se plaća i takav je slučaj sa EBRD.

Prednosti Srbije

Kao prednosti Srbije Berg je istakao mladu i obrazovanu radnu snagu, kao i mogućnost ulaganja u agrobiznis, tehnologiju i proizvodnju u automobilskoj, hemijskoj i farmaceutskoj industriji. On je istakao kako je taksa EBRD mala i da ova organizacija ima standardnu tarifu od pola procenta.

– Da objasnim, čuvati i ne koristiti novac šest do sedam godina nema smisla, dve do tri godine je normalno za velike infrastrukturne projekte – ističe Berg. Upitan gde je najveći potencijal u našoj zemlji, a gde su prepreke, Berg je odgovorio da je infrastruktura jedna od prepreka.

– Mnogo je oštećeno, tokom poplava, ili ranije zbog neulaganja ili rata. To treba unaprediti. Infrastrukturu jedne zemlje čini i pravni sistem, ali to se poboljšava. Čini se da Vlada značajno radi na tome. Imate zakon o stečaju, likvidaciji, obučavate sudije za te oblasti, i to olakšava poslovanje – dodao je Berg.

Izvor: www.blic.rs,

Podelite ovaj članak