Državni krediti IT firmama

Državni krediti IT firmama

Visoke tehnoliogije treba da budu budućnost srpske ekonomija, a njihovog razvoja, naravno, nema bez državnih podsticaja, kako u novcu, tako i kroz stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta.

Vlada Srbije donela je uredbu po kojoj će država malim i srednjim preduzećima dati 200 miliona dinara za nabavku opreme, a IT firmama povoljne kredite.

Vlasnici malih i srednjih preduzeća moći će da kupe opremu koja vredi maksimalno desetmiliona dinara na kredit, čiji će deo finansirati država.

Kredit kod banke mora da iznosi 70 odsto vrednosti opreme, država bespovratno daje 25 odsto vrednosti, a vlasnik treba da obezbedi učešće od pet odsto.

Istog dana Vlada je donela i uredbu po kojoj će firme koje se bave IT tehnologijom moći od države da dobijaju kredite po kamati od jedan odsto.Preduzetnicima je omogućen zajam od 300.000 dinara do 1,5 miliona, a pravnim licima od pola miliona do tri miliona.

Rok otplate je četiri godine, a grejs-period godinu dana.Kompanije iz IT sektora prethodnih nedelja tražile su od države da uradi više za razvoj te izuzetno značajne privredne grane, a to je možda prvi korak. Valjda ne i poslednji.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak