Država isplaćuje Draginove dugove

Država isplaćuje Draginove dugove

Ministar Nedimović, za „Novosti“, o milijardama koje se na ime zaostalih obaveza vraćaju poljoprivrednicima. Oko 60.000 gazdinstava 2008. godine dobilo po 20.000, umesto 40.000 dinara.

Ministarstvo poljoprivrede i dalje vraća dugove poljoprivrednicima. Pre deset godina, u mandatu tadašnjeg ministra Saše Dragina, nekomercijalna gazdinstva su imala pravo na po 40.000 dinara podrške. Isplaćena im je tek polovina tog iznosa, pa su oštećeni preko suda potražili ostatak. Ministarstvo je dosad isplatilo više od milijardu dinara, a kako ministar Branislav Nedimović kaže za „Novosti“, pretpostavljaju da ih čeka još toliko. Isplata tekućih subvencija, međutim, nije ugrožena.

Nije poznato zašto je, umesto punog iznosa, gazdinstvima tada data tek polovina. Nije poznat ni precizan broj onih koji su stekli pravo i kao oštećeni pokrenuli spor. Presude stižu sukcesivno.

– U poslednjih nekoliko godina isplatili smo više od milijardu dinara na osnovu presuda suda – kaže, za „Novosti“, ministar Branislav Nedimović. – Ne znamo koliko još ćemo morati da vratimo, ali sigurno još toliko. Reč je o oko dva odsto našeg budžeta. Bolje bi bilo da ta sredstva imamo na raspolaganju. Ta subvencija i nije tako loše zamišljena, ali je loše sprovedena. Umesto po 40.000 dinara, gazdinstvima je isplaćena samo prva rata.

Prvi zahtevi za isplatu počeli su da stižu 2012. godine. Tada je prinudna naplata po sudskim rešenjima blokirala račun Ministarstva poljoprivrede. Tokom te godine isplaćeno je oko 1,2 milijarde dinara. Ministarstvo je tada strahovalo da bi šteta mogla da mu donese još između 1,5 do dve milijarde dinara troška.

Traje suđenje

Saša Dragin je bio ministar poljoprivrede od jula 2008. do marta 2011. godine. Uhapšen je 2012. godine zbog sumnje da je zloupotrebio položaj prilikom prodaje mineralnog regresiranog đubriva i da je zajedno sa saradnicima oštetio budžet za više od 4,5 miliona evra. Suđenje je počelo u septembru 2013. i još traje.

Novac koji se naknadno isplaćuje oštećenim gazdinstvima dostiže oko 50.000 dinara. Početni dug „nadogradili“ su kamata, sudski i troškovi advokata. Prema nekim procenama, pravo na ovu subvenciju steklo je blizu 60.000 gazdinstava, ali je pitanje koliko njih je pravdu potražilo na sudu i izborilo se za drugu ratu. Problem je što korisnicima nisu sačinjavana i uručivana rešenja o ostvarivanju prava i isplati prve rate.

– Ne znam koliko je gazdinstava imalo taj problem – čuli smo od Miroljuba Jankovića iz Asocijacije poljoprivrednika. 

– Od Uprave za agrarna plaćanja je teško dobiti podatke. Mi smo kao organizacija pokušali da prikupimo podatke kolika su ukupna davanja, subvencije, bespovratna sredstva, i nisu nam dali.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *