Održana prezentacija: Državna pomoć – aktuelni programi podrške MMSPP u 2017. godini

Održana prezentacija: Državna pomoć – aktuelni programi podrške MMSPP u 2017. godini

U Privrednoj komori Srbije – Regionalnoj privrednoj komori Južnobačkog upravnog okruga, 05. septembra 2017. godine, održana je prezentacija pod nazivom „Državna pomoć – aktuelni programi podrške MMSPP u 2017. godini“. Prezentacija, na kojoj je prisustvovao veliki broj zainteresovanih privrednika, bila je namenjena prvenstveno mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.

Prisutne privrednike je u ime PKS – RPK Novi Sad pozdravio mr Arijan Avramov, koordinator Industrije i rekao da će na skupu biti reči o državnoj pomoći, kome je ona namenjena i koji su uslovi za podnošenje zahteva za dobijanje bespovratnih sredstava.

Zatim se prisutnima obratila, mr Slobodanka Džinović-Kojić, samostalni savetnik Centra za privredna pitanja Privredne komore Srbije  koja je istakla da su trenutno za privrednike interesantna dva programa Ministarstva privrede, koji se realizuju u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije. Prvi program je za takozvane startap kredite, a drugi je za razvojne projekte. Kada je u pitanju startap, bespovratna sredstva iznose 30 odsto, što znači da se za preostalih 70 odsto mora uzeti kredit pod datim uslovima, a to su kamatna stopa od 1,5 odsto, ukoliko imate garanciju banke, ili 3 odsto, ukoliko su druga sredstva obezbeđenja. Slobodanka je istakla da je cilj skupa da preduzetnicima skrenu pažnju na to gde mogu da vide javne pozive i na koje još uvek mogu da se prijave.

Kada su konkursi Razvojnog fonda Vojvodine u pitanju, direktor Razvojnog fonda AP Vojvodine, gospodin Goran Savić,  istakao je da trenutno imaju otvorenih osam konkursa, tri kreditne linije za poljoprivrednu, tri za privredu, jednu sa lokalne samouprave i jednu namenjenu projektima Evropske unije. U Razvojnom fondu Vojvodine za poljoprivrednike, ove godine pripremaju novu kreditnu liniju za kupovinu nove i polovne poljoprivredne mehanizacije. Ono gde je Razvojni fond povoljniji u odnosu na banke jesu duži rokovi. Za privrednike oni su do sedam godina, uz dve godine mirovanja otplate kredita, kao i nešto povoljnije kamatne stope.  Zatim je prezentaciju kreditnih linija Razvojnog fonda AP Vojvodine, održala gospođa Jelena Trenkić, šef Odeljena za  analizu tržišta, razvoj kreditnih linija i marketing, Razvojnog fonda AP Vojvodine.

Zatim je gospođa Sanja Popović, Sektor za strategijske investicije, Razvojna agencija Srbije svojom prezentacijom Državni podsticaji za ulaganja predstavila njihove konkurse i istakla da je važno da privrednici budu upućeni u to šta država nudi, pošto se konkursi u određenoj meri ponavljaju.

Načelnik Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere u novosadskoj filijali NSZ Dušan Marjanović. Govorio je o merama Grada za podsticanje zapošljavanja, uslugama NSZ za poslodavce, javnim pozivima i konkursima u cilju realizacije programa i mera aktivne politike zapošljavanja.

U Vojvodini najveće interesovanje vlada za kreditne linije za privredu i sredstava za finansiranje investicija u poljoprivredi.

        

Prezentacije možete pronaći na sledećim linkovima:

Državna pomoć MMSPP- Programi podrške

Prezentacija mera APZ NSZ 2017

Prezentacija Razvojna agencija Srbije-Podsticaji za ulaganja

Prezentacija Razvojnog fonda Vojvodine 2017

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *