Edukacija službenika Privredne komore kod zaštitnika građana

Edukacija službenika Privredne komore kod zaštitnika građana

Zaštitnik građana i Privredna komora Srbije uskoro počinju edukaciju službenika komore koji će biti deo službe za zaštitu privrednika i preduzetnika, a koja treba da omogući privrednim subjekatima da lakše ostvare svoja prava u slučaju nezakonitog i nepravilnog rada organa uprave.

Predviđeno je da zaposleni u ovoj službi, koja će biti oformljena u svih 17 privrednih komora u sastavu jedinstvenog komorskog sistema Srbije, reaguju preventivno, kroz edukaciju privrednika i preduzetnika i posreduju u zaštiti i ostvarivanju njihovih prava.

Ukoliko posredovanje između privrede i administracije eventualno ne uspe, služba će pružiti pomoć u pokretanju postupka pred Zaštitnikom građana.

U saopštenju iz kancelarije Ombudsmana navodi se da zaposleni u službi za zaštitu privrednika i preduzetnika neće biti ni „zaštitnici“ ni „ombudsmani“, jer je ta dužnost ustanovljena Ustavom i Zakonom kao nezavisan kontrolni organ koji je jedini ovlašćen da, u nepristrasnom postupku, utvrdi nedostatak u radu organa vlasti i preporuči kako da propust bude ispravljen, odnosno da inicira disciplinske i druge sankcije.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *