FRKA U KOMŠILUKU: NESTAJE KUNA, LEV, LEJ, KRUNA, FORINTA, ZLOT… BRISEL UKIDA VALUTE: Komšijama uvode evro, Srbija profitira

FRKA U KOMŠILUKU: NESTAJE KUNA, LEV, LEJ, KRUNA, FORINTA, ZLOT… BRISEL UKIDA VALUTE: Komšijama uvode evro, Srbija profitira

Ukoliko EU nametne samo jednu valutu, naša zemlja postaće izvozno jeftinija od Češke, Rumunije, Mađarske, Hrvatske…
Namera EU da zbog izlaska Velike Britanije iz Unije što pre uvede evro u Hrvatsku, Rumuniju, Mađarsku, Bugarsku, to jest u sve zemlje članice koje ga ne koriste, u zavisnosti od razvoja situacije, mogla bi da bude dobra vest za Srbiju, koja dosta robe izvozi u ove države.

Vest britanskih i nemačkih medija o hitnom uvođenju evra u Hrvatskoj, Danskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji bila bi dobra jer bi, na primer, Rumunija i Mađarska izgubile mogućnost da slabljenjem svoje valute, što sada rade, poskupe naš izvoz.

A Srbija bi mogla da oslabi svoju valutu i omogući izvoznicima da više zarade.

Građani u problemu
Loš scenario je da uvođenje evra slabi kupovnu moć građana tih zemalja, pa će manje kupovati robu iz Srbije.

Britanski Dejli ekspres je napisao da će posle odluke Britanije da napusti EU, osam članica koje imaju sopstvene valute kunu, lev, lej, krunu, forintu ili zlot, možda biti primorane da po hitnom postupku uvedu evro. Novine tvrde da bi im Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije, veoma brzo mogao postaviti ultimatum jer želi da sve članice budu povezane zajedničkom valutom i da se na taj način učvrsti monetarna unija. I nemački Frankfurter algemajne cajtung navodi da će se nakon bregzita ubrzati planovi za dovršenje monetarne unije.

Vladimir Gligorov, ekonomista Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, ne veruje da je moguće da osam članica EU po hitnom postupku uvede evro.
– Možda bi uvođenje evra u ove države bilo povoljno za Srbiju jer, Rumunija ili Mađarska ne bi mogle da devalviraju valutu kako bi našim firmama izvoz učinile manje isplativim. Srbija bi bila u povoljnijem položaju jer bi mogla da koriguje kurs, a ove zemlje ne – navodi Gligorov.

Procedura uvođenja
On objašnjava da posao uvođenja evra ne može da se ubrza jer postoji procedura koja podrazumeva ispunjavanje određenih uslova i probni period koji traje dve godine. Mađarska, Češka, Rumunija, prema njegovom mišljenju, nemaju interes da uvedu evro, a Bugarska i Hrvatska imaju fiksne kurseve, pa kao da koriste evro.

Ekonomista Dragovan Milićević smatra da bi uvođenje evra Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj i Mađarskoj napravilo velike probleme.
– Povećali bi se troškovi građana, a prihodi bi ostali isti, što bi značilo smanjenje njihove kupovne moći. U toj situaciji manje srpske robe će se prodavati u tim državama – naveo je on.

Srpski izvoz u 2015 godini:
• Rumunija : 745 miliona dolara
• Hrvataska: 443 miliona dolara
• Mađarska: 356 miliona dolara
• Bugarska: 380 miliona dolara
Izvor: Kurir

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *